Saborna crkva

Vučić s vladikom Grigorijem: Bez Srba nema života u dolini Neretve

Vijesti / Flash | 12. 04. 2016. u 06:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što me najviše zabrinjava jeste mali broj povratnika srpske populacije u dolinu Neretve. Kako sam danas informiran, na području Mostara danas živi oko 5.000 Srba, što je poražavajuća činjenica ako znamo da ih je prije rata u Mostaru bilo više od 30.000'', istaknuo je prilikom posjete Vladikinom dvoru u Mostaru premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se sastao s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i predstavnicima Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru, nakon čega su obišli Sabornu crkvu Svete Trojice, a na kojoj trenutno traju radovi obnove.

''Mi smo tu da pomognemo Srbima u dolini Neretve, da žive na svom ognjištu, da tu formiraju svoje obitelji i žive jedan normalan život. Naravno da ćemo pomoći koliko god je to u našoj moći, kako obnovu ove Saborne crkve, tako i sve ono što je neophodno za normalan život u regiji. Srbi danas puno bolje žive na području istočne Hercegovine, i moramo se potrudit da sličan položaj imaju u Mostaru i dolini Neretve'', poručio je srbijanski premijer.

Vladika se zahvalio premijeru Vučiću posjeti Mostaru i Sabornoj crkvi poručivši kako je Mostar zbog svojih raznolikosti u vidu multikulturalnosti i višereligioznosti primjer svima u regiji.

''Moramo biti svjesni kako je posjeta premijera Srbije nama itekako važna. On je jedan od rijetkih dužnosnika koji su ovih dana u Mostaru, a koji je izdvojio svoje vrijeme da nas posjeti i da nam ulije nadu u budućnost i suživot. Bez normalnog života Srba u dolini Neretve nema normalnog života ni za ostale narode. Moramo nastaviti živjeti u skladu jedni s drugima, i obnova i izgradnja ove crkve samo je poruka onima koji su je rušili kako suživot i mir uvijek pobijede zlo, a ona će biti trajni znak da se ništa takvo ne smije ponoviti'', rekao je vladika Grigorije.

Premijera Vučića dočekali su i građani Mostara, koji su se zanimali oko mogućnosti glasovanja na izborima u Srbiji, na što je Vučić odgovorio kako je s predstavnicima Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru na sastanku bilo riječi i o tome.

Vučić je istaknuo da su mu predstavnici srpskih udruženja u Mostaru, sa kojima se, također, sastao, govorili o svom ne lakom položaju i o borbi za ostvarenje političkih prava, kao i o ljubavi prema Mostaru i želji da ovdje žive sa svojom djecom i unučadima, te ostanu na svojim ognjištima.

"Vidio sam borbene ljude koji žele da se bore za svoju budućnost. Onoliko koliko možemo mi ćemo pomoći, nikoga ne ugrožavajući i ne dirajući u bilo čija druga prava. Srbi su ovde najmanje zastupljeni", naglasio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close