Taoci

Al Qaida otela svjedoka Ante Gotovine

Vijesti / Flash | 20. 11. 2014. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernoafričko krilo Al-Qaide objavilo je snimku na kojoj taoci, Francuz Serge Lazarević i Nizozemac Sjaak Rijke, apeliraju na vlade svojih zemalja da pregovaraju o njihovu oslobađanju.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Lazarević se obraća francuskom premijeru Hollandeu i moli ga za pomoć, upozoravajući ga da bi mogao biti odgovoran za njegovu smrt ako ne intervenira da ga se oslobodi jer mu je život u opasnosti zbog francuske intervencije u Iraku, što mu Al-Qaida ne bi oprostila.

Mediji u Srbiji pišu da je Lazareviću zapravo ime Slobodan, da je obavještajac i bavio se kontraobavještajnim radom u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj, da je svojedobno radio i za zloglasni KOS i da je bio svjedok pred ICTY-jem u suđenju Slobodanu Miloševiću, pa čak i svjedok obrane Anti Gotovini i ostalim hrvatskim generalima optuženima za ratne zločine 1995. godine!

Slobodan Lazarević, podsjećaju beogradske Večernje novosti, svjedočio je u Haagu u postupku protiv Slobodana Miloševića i tada je izjavio kako je rođen u Beogradu, ali da se 1956. preselio u Sarajevo. Prema vlastitom priznanju, bio je suradnik KOS-a i bavio se infiltracijom u druge organizacije. Boravio je 11 godina u Australiji baveći se tim obavještajnim poslom bez većeg uspjeha, a za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu povučen je u bivšu Jugoslaviju i radio je u PR službi Igara, ustvari obavljajući kontraobavještajne poslove.

Mediji u Hrvatskoj pisali su 2009. godine da je Lazarević, kao bivši oficir KOS-a, bio infiltriran u obavještajnu službu Milana Martića. Beogradska Politika je za vrijeme suđenja hrvatskim generalima u Haagu pisala o Lazareviću kao o zvijezdi obrane, jer su ga odvjetnici hrvatskih generala namjeravali iskoristiti kao svjedoka koji bi oborio glavnu tezu optužnice o udruženom zločinačkom pothvatu, odnosno da je srbijanska tajna policija imala utjecaja na evakuaciju stanovništva iz Knina.

Prema svemu sudeći, Lazarević je bio predmetom akcija kontraobavještajnih službi jer se u beogradskoj Politici pojavio tekst o tome da on nikada nije bio kontraobavještajac, kao i niz drugih detalja koji su ga diskreditirali kako bi se umanjila njegova vjerodostojnost kao svjedoka obrane hrvatskih generala, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tako je, među ostalim, u beogradskoj Politici pisalo da je prije početka oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije putovao po Hrvatskoj, BiH, pa čak i po Sloveniji, agitirajući ispred pravoslavih crkava da Srbi trebaju ići u rat protiv Turaka i ustaša. Mediji u Srbiji podsjećaju na to da je Lazarević otet 2012. godine, zajedno s još pet Europljana.

Kopirati
Drag cursor here to close