Aktualni događaji u BiH predstavljeni pred 21 članicom EU

Vijesti / BiH-EU | 13. 01. 2016. u 19:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić upriličio je danas u Misiji BiH pri Europskoj uniji u Bruxellesu briefing za diplomate država članica Europske unije o temi "Aktualni događaji u BiH u svjetlu priprema BiH za podnošenje aplikacije za članstvo u EU".

Brifingu su nazočili diplomati iz 21. države članice EU, a koji se direktno bave pitanjima zapadnog Balkana (članovi radne grupe COWEB), kao i visoki dužnosnici u DG NEAR i diplomati visokog ranga u Službi za vanjske poslove EU (EEAS).

Današnji sastanak je nastavak veoma uspješnog susreta s diplomatima iz rujna 2015. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Osim Brkića panelisti na briefingu su bili direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović, savjetnica za EU pitanja u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nerimana Rifatbegović i tajnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i šef pregovaračkog tima u vezi prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hamdo Tinjak, dok je moderatorica briefinga bila šefica Misije BiH pri EU, veleposlanica Lidija Topić.

Brkić je prisutne informirao o napretku postignutom u BiH od rujna prošle godine, naglašavajući da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Kazao je da su vlasti u BiH nakon pozitivnog Izvještaja o BiH iz 2015. godine pristupile realizaciji preporuka iz Izvještaja u cilju ubrzanog procesa europskih integracija.

Brkić je prisutne upoznao s čvrstom namjerom vlasti u BiH da u skladu s odlukom Predsjedništva BiH iz prosinca 2015. godine, u siječnju 2016. godine, tijekom nizozemskog predsjedavanja EU, predaju aplikaciju za članstvo u EU.

Zahvalio je Europskoj uniji na jasnim političkim stavovima podrške BiH i spremnosti za pružanje dodatne podrške i pomoći BiH u nastavku provođenja reformi.

''BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i u tom smislu podrška država članica EU je neophodna'', zaključio je Brkić.

Prisutnima se obratio i novoimenovani direktor DEI Edin Dilberović koji je prezentirao tehničke aspekte samog procesa EU integracija i prioritete, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Nakon obraćanja uslijedila je rasprava s brojnim pitanjima predstavnika država članica EU u vezi s reformskim procesima u BiH, u kojoj su sudjelovali i savjetnica Rifatbegović i šef pregovaračkog tima za prilagodbu SSP-a Hamdo Tinjak.

Kopirati
Drag cursor here to close