Kiše

Aktiviralo se klizište u Željeznom polju; i u Tuzli se 'miče'

Vijesti / Flash | 19. 01. 2015. u 12:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Mjesne zajednice Željezno Polje kod Žepča sinoć je aktivirano staro klizište. Strojevi trenutno deblokiraju put do regionalnog puta M-17 - kazao je za Fenu predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović.

Naglasio je kako situacija nije alarmantna, jer nema novih pomjerana tla. Nada se da će do kraja dana građani Željeznog Polja moći autom doći do regionalnog puta M-17.

Također, Jusufović kaže da građani strahuju od ponovnih katastrofalnih poplava koje su zadesile Željezno Polje u svibnju prošle godine, ali da se nadaju najboljem.

Na području Tuzlanske županije je uslijed obilnih kiša došlo do reaktiviranja nekoliko klizišta.

U gradu Tuzla reaktivirano je staro klizište Badre u kojem su ugrožena dva stambena objekta koja su ranije iseljena, dok je u Srebreniku reaktivirano staro klizište u Suljendićima koje ugrožava više stambenih objekata.

U Kalesiji je aktivirano klizište u Dubnici koje ugrožava jedan stambeni objekt i putnu komunikaciju Hrasno- Dubnica. Također, reaktivirano je staro klizište u Kikačima koje ugrožava lokalni put.

U Mjesnoj zajednici Snježnica u Teočaku reaktivirano je staro klizište te je ugrožen stambeni objekt.

Više stambenih objekata je ugroženo jer se reaktivirano klizište Centar-Dolovi približilo svega nekoliko metara od kuća.

U Mjesnoj zajednici Sapna reaktivirano je staro klizište na lokalitetu Gaj, kao i još jedno klizište u ovoj mjesnoj zajednici kojim su ugrožena dva stambena objekta i jedan pomoćni, odnosno štala, navodi se u izvanrednom izvještaju Županijskog operativnog centra civilne zaštite Tuzla.

Inače, vodostaj na brani HA Modrac u 11 sati iznosio je 199,31 m.n.m., a točka preljeva je 200 m.n.m. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37 m3/s.

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu "Karanovački most“ u općini Gračanica je 275,5 cm, a kritična točka kada se poduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm.

''Sve lokacije koje smo obišli prema prijavama građana za sada nisu problematične niti zabrinjavajuće'', kazao je Feni šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Tuzla Miralem Mulać.

Dvije grupe ljudi na terenu rade po prijavama građana koje se uglavnom tiču začepljenja kanala ili pojava pukotina u tlu.

Radi se o naseljima Badre, Kojšino i Borić u kojima se građani susreću s problemom zone slijeganja zemljišta, zatim zonom klizišta pa i loše gradnje objekata.

''Građani su u bojazni pa prijavljuju takve slučajeve. Apeliramo na građane da smo mi svi na neki način civilna zaštita te da moraju održavati kanale. Moraju svoje ulične vode da usmjeravaju, da pročiste kanale, jer poslije prestanka prirodne nesreće, posve su drugi načini provođenja nekih mjera na terenu'', poručio je Mulać.

Kopirati
Drag cursor here to close