Rijeke

Aktivirala se i klizišta: Izlile se Una i Sana, Sava raste

Vijesti / Flash | 27. 05. 2015. u 09:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijeka Una izlila se u Bosanskoj Kostajnici i poplavila poljoprivredno zemljište u mjestima Mrakodol i Petrinja.

Izlila se i rijeka Sana u mjestu Blagaj zbog čega je u prekidu lokalni putni pravac Blagaj-Japra-Vitasovci-Radomirovac, ali nisu ugroženi objekti.

Iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske danas je priopćeno kako je vodostaj Une nizvodno od Novog Grada/Bosanskog Novog jutros u 6.00 sati iznosio 320 centimetara, a Sane 358 centimetara i vodostaji obje rijeke su u opadanju.

Na području Banje Luke vodostaj Vrbasa je u opadanju i na mjernom mjestu Delibašino Selo jutros u 7.00 sati iznosio je 250 centimetara, što je na granici redovne obrane od poplave.

Vrbas je u odnosu na jučerašnje mjerenje opao za 86 centimetara. Na području Banja Luke u protekla 24 sata palo je 7,5 litara kiše po metru kubnom, a rijeke Vrbas i Vrbanja su u svom koritu.

Rijeka Bosna u Doboju bilježi pad vodostaja, a na području grada u posljednja 24 sata palo je 43 litara kiše po četvornom metru.

Iz Civilne zaštite RS-a preciziraju da je rijeka Sava u porastu, a njen vodostaj u Bosanskom Brodu jutros je iznosio 644 centimetara, a u Šamcu 453 centimetara.

Redovna obrana od poplave u Bosanskom Brodu je na 730, a u Šamcu na 650 centimetara.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavsku županiju, priopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja izmjerena u 7 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 646 (pripremno stanje), jučer 530 cm, Bosanskom Šamcu 453 (normalno stanje), jučer 327 cm te Orašju 661 (normalno stanje), jučer 511 cm.

Vodstaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,55 m.n.m., (točka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati razina je viša za 11 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,55 m3/s.

U općini Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7 sati iznosio je 234 cm, a u odnosu na jučerašnji niži je za 71 cm. Visina vodostaja kada se poduzimaju mjere obrane od poplava je 300 cm.

Na području općine Doboj Istok, Spreča se izlila i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta uz rijeku.

Kada su u pitanju klizišta, u općini Doboj Istok jučer se aktiviralo klizište u naselju Brđani, MZ Klokotnica koje je oštetilo dva stambena objekta. Stanari ovog objekata privremeno su izmješteni kod rodbine i prijatelja. U općini Gradačac prijavljeno je novo klizište u Mionici III, "Kukuruzi“ na poljoprivrednom zemljištu u površini oko 4000 m2.

U općini Sapna prijavljeno je klizište na lokalitetu naselja Žuje-Šarci, a ugrožena su tri stambena objekta.

Prijavljeno je i slijeganje zemljišta u naselju Rastošnica, koje ugrožava jedan stambeni objekt u kojem nitko ne stanuje. 

Kopirati
Drag cursor here to close