Nakon izbora

Ako Srbija prizna da je izvršila agresiju na Hrvatsku, podržat ćemo njen put prema EU

Vijesti / Flash | 18. 03. 2014. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako bi volio da Srbija nakon prijevremenih parlamentarnih izbora doživi preobrazbu, za koju srbijanski političari kažu da je priželjkuju, a HDZ će se zalagati za dobre odnose sa Srbijom kao preduvjet za stabilnu situaciju u regiji.

"Respektiramo izbor građana Srbije i njihovu volju da to bude Srpska napredna stranka na čijem je čelu Aleksandar Vučić. Želim im puno uspjeha na onome što se zove europski put, a volio bi da Srbija doživi onu preobrazbu koju priča da želi. To bi bilo dobro", kazao je Karamarko novinarima koji su ga, uoči 24. obljetnice HDZ-a Gornji grad-Medveščak i Donji grad, pitali za komentar rezultata srbijanskih izbora.

Upitan kako bi se Hrvatska trebala postaviti prema putu Srbije u EU, s obzirom na srbijansku protutužbu za genocid, predsjednik HDZ-a odgovorio je kako će Srbija, želi li realizirati europski put i postići dojam da je ta želja autentična, morati valorizirati neke događaje iz 1990-tih.

"Srbija će morati reći da je na Hrvatsku izvršena agresija s namjerom da se dio hrvatskog teritorija pripoji Srbiji i da se proglasi tzv. Velika Srbija", naglasio je. Kada bi Srbija napravila taj iskorak, dodao je, onda bi položila ispit i mogla bi računati na Hrvatsku pomoć na putu prema EU.

Karamarko apsurdnim smatra srbijansko proglašavanje vojno-redarstvene akcije "Oluja" zločinačkom akcijom kojoj je cilj bio genocid.

"Na to ne možemo pristati. Oluja je za nas oslobodilačka akcija jer je Hrvatska u velikom dijelu bila okupirana od velikosrpske i četničke soldateske", poručio je.

Istaknuo je da Hrvatska Srbiji na putu prema EU treba biti principjelan susjed, ali se hrvatska borba za slobodu, naglasio je, ne može prikazivati kao volja za etničkim čišćenjem.

Karamarko je ustvrdio da se Hrvatska samo borila za slobodu i samostalnost te je oslobodila svoj okupirani dio.

"To je ono što Srbija treba usvojiti i neće biti nikakvih prepreka. HDZ će uvijek biti za dobre odnose sa Srbijom", kazao je Karamarko.

Kopirati
Drag cursor here to close