Fatalno za RS

Ako se usvoji rezolucija o Srebrenici Bošnjaci će tražiti odštetu

Vijesti / Flash | 05. 07. 2015. u 12:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti bilo bi fatalno po Republiku Srpsku i imalo bi katastrofalne posljedice na buduće generacije i implikacije na Kosovo, smatraju stručnjaci obrane na procesima za Srebrenicu u Haaškom sudu admiral Boško Antić i srbijanski lobist u Velikoj Britaniji Radomir Putniković.

Antić i Putniković su za beogradske Večernje novosti, u odvojenim intervjuima, rekli da bi Bošnjaci mogli tražiti ratnu odštetu, ako bi rezolucija bila usvojena u Vijeću sigurnosti, kao i da treba sve učiniti da do toga ne dođe, prenosi Tanjug.

Prema Antićevim tvrdnjama, genocida nad Bošnajcima u Srebrenici nije bilo i usvajanje britanske rezolucije u UN bi po Srpsku bilo fatalno, jer bi dalo pravi argument obiteljima poginulih da traže ratnu odštetu.

Antić je ustvrdio da Haaški sud nije utvrdio tko je naredio i organizirao navodni genocid ni broj stradalih u njemu, kao i da se manipulira brojkom od 8000 ubijenih muslimana, što sadrži i britanska rezolucija, iako se na suđenju generalu RS Zdravku Tolimiru spominjalo 4970 žrtava.

"Eventualno usvajanje ovog papira u Ujedinjenim narodima s podatkom od 8000 poginulih bit će nesumnjivo pravni argument da njihove obitelji u parničnom postupku traže od Republike Srpske ratnu odštetu što bi po nju bilo fatalno", smatra Antić.

S druge strane, Putniković vjeruje da rezolucija neće biti usvojena, da će Rusija uložiti veto i da će to biti kraj.

On, međutim, tvrdi da se vrijedi boriti.

"Nismo mi tako slabi, samo smo neorganizirani. Srpska dijaspora je dobrim dijelom uljuljana i smatramo da smo matici dobri samo ako možemo donijeti novac i ništa drugo", kazao je Putniković.

On je zahtjev predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji da stavi veto u Vijeću sigurnosti ocijenio vrlo pozitivnim.

"U međunarodnoj politici nema prijateljstva, sve se svodi na interes, a problem je u tome što mi tražimo prijatelje tamo gdje ih nema. I Rusi imaju svoj interes, Britanci nam nikada nisu bili prijatelji i od njih nemojte očekivati fair-play, već samo interes, a to je ovog trenutka da se Srbi obilježe kao genocidan narod", smatra Putniković.

Razlog tome, objasnio je, je što bi tada mogli manipulirati srpskim narodom preko Međunarodnog monetarnog fonda i u raznim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close