Vijeće ministara

Ako se sve razine vlasti budu zalagali BiH će steći kandidatski status 2017.

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 13:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zadovoljan je radom Vijeća u prva tri mjeseca.

Govoreći danas na pres-konferenciji povodom sto dana aktualnog Vijeća ministara BiH predsjedavajući Zvizdić je naglasio kvalitetnu i konstruktivnu suradnju članova tog tijela, izraženu političku volju i spremnost, kao i konzistentni rad ka ispunjavanju četiri ključna cilja: dinamiziranju procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine, boljem stupnju regionalne suradnje, ekonomskom razvoju, obnovi i stabilnosti zemlje, kao i borbi protiv svih oblika korupcije i ekstremizma.

Efekte dosadašnjih učinaka Vijeća građani bi mogli osjetiti već u zadnjem tromjesečju godine pod uvjetom da predano rade i svi ostale razine vlasti.

Predsjedavajući je također izrazio uvjerenje da će u slučaju pozitivnog zalaganja i drugih razina, Bosna i Hercegovina 2017. godine steći kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

Kao pozitivne pomake, postignute u zemlji od siječnja do srpnja 2015., naveo je povećanu proizvodnju mesa za 72 posto, veći izvoz mesa za 52 posto, industrijsku proizvodnju veću za 7,9 posto, jači izvoz za 2,7 posto a uvoz manji za 0,7 posto.

Prema podacima iz ožujka ove godine, broj zaposlenih je veći za 1,7 posto, kazao je također Zvizdić.

Za prva tri mjeseca, Vijeće ministara je u oblasti vezanoj za europski put zemlje usvojilo više od 30 dokumenata čije se donošenje i realizacija redovno prate, a sad su usklađeni s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naveo je također.

Na planu regionalne suradnje, rađeno je na boljim kontaktima unutar zapadnog Balkana, između ostalog su održana dva susreta s premijerima regionalnih zemalja i dogovarana bolja transportna povezanost.

Svi usvojeni zakoni, strategije, akcijski planovi i drugi dokumenti u funkciji su narednog cilja - ekonomskog razvoja i obnove Bosne i Hercegovine, definiranog i reformskom agendom.

Ta agenda je konačno usuglašena i iza nje mogu stati Vijeće ministara te druge vlade u Bosni i Hercegovini, kazao je Zvizdić, a podijeljena je u šest oblasti: 1) javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost, 2) poslovna klima i konkurentnost, 3) tržište rada, 4)reforma socijalne zaštite i mirovina, 5) vladavina prava i dobro upravljanje te 6)reforma javne uprave.

U oblasti javnih financija, primjerice, u cilju fiskalne održivosti je Zvizdić najavio smanjenje javne potrošnje i strogu kontrolu zapošljavanja u javnom sektoru.

Na novinarsko pitanje hoće li biti otpuštanja zaposlenih u tom sektoru, rekao je da u ovom trenutku ne može odgovoriti i najavio sjednice na kojoj će članovi Vijeća analizirati stanje pa i razmotriti pitanje plaća u tom sektoru, u okviru razmatranja nacrta državnog proračuna za iduću godinu.

Što se tiče četvrtog cilja - vladavine prava, borbe protiv svih oblika korupcije i ekstremizma, Zvizdić je naveo da su za prva tri mjeseca usvojene odgovarajuće strategije i druga potrebna dokumenta.

Komentirajući izgradnju Pelješkog mosta koja dotiče odnose Bosne i Hercegovine sa susjednom Hrvatskom Zvizdić je kazao da to pitanje, kao i odlaganje radioaktivnog otpada na granici te druge slične teme treba potpuno otkloniti od političkih utjecaja i svesti isključivo u okvire struke.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, odgovarajući na novinarsko pitanje o namjeravanoj izgradnji dalekovoda koji bi trebalo da poveže Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, kazao je da se idućeg mjeseca očekuju ministarski potpisi za ovaj projekt, vrijedan 67 milijuna eura, koji bi značio izgradnju dalekovoda Višegrad (BiH) - Bajina Bašta (Srbija) - Pljevlja (Crna Gora).

Kopirati
Drag cursor here to close