Izbori su cilj

Ako se Dodik ne boji prijevremenih izbora, jasno je što treba uraditi

Vijesti / Flash | 12. 02. 2014. u 13:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska demokratska stranka (SDS) danas je kao čistu manipulaciju ocijenila izjavu predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika da prihvaća prijevremene izbore koje je SDS jučer zatražio da vlasti u RS.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić kaže da cilj SDS nije da javnost u RS bude dio manipulacija u tvrdnjama trebaju li prijevremeni izbori, već su ti izbori cilj, kako bi se spriječila kulminacija nezadovoljstva građana, te poduprijedilo ono što se dogodilo u Federaciji BiH.

Ako se Dodik ne boji prijevremenih izbora, jasno je što treba uraditi.

Da bi došlo do prijevremenih izbora potrebno je, navodi, da predsjednik RS raspusti Skupštinu RS-a ili da se sama raspusti, predsjednik RS podnese ostavku i da se prethodno izmjeni izborni zakon BiH, uz mandat od četiri godine, a ne skraćeni mandat do prvih općih izbora.

''Ukoliko Dodik zaista to prihvaća, onda sa svojim koalicijskim partnerima na razini BiH treba izmijeniti Izborni zakon u onom dijelu koji ne predstavlja prijenos nadležnosti s entiteta na razini BiH i da nakon prijevremenih izbora nastupa mandat koji traje četiri godine i koji bi bio dovoljan da se stanje promijeni'', rekao je Tadić na press konferenciji u Banja Luci.

Kao nepotrebnu igru riječi okarakterizirao je to što Dodik spominje da je protiv izvanrednih izbora, jer tog pojma ni nema ni u izbornom zakonu BiH i RS i to je samo, kaže, pogrešno korištene izborne terminologije.

Tadić kaže da itekako jeste izvanredna situacija u RS i da je vrijeme da se Dodik "počne ispričavati građanima u RS“.

I jučerašnju Dodikovu najavu ukidanja Specijalnog tužiteljstva RS-a, Tadić je ocijenio kao tvrdnju da vlast pokušava onemogućiti borbu protiv kriminala i korupcije, ukoliko bi došlo do promjene vlasti.

''Budući da je Specijalno tužiteljstvo RS-a uradilo posao zataškavanja prijava i protiv vlasti, sada se boje da, ukoliko bi ono postojalo u vrijeme promjena u RS, moglo se krenuti u borbu protiv kriminala i korupcije, što nije interes aktualne vlasti'', tvrdi potpredsjednik SDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close