Sloboda mržnje?

Ako ne voliš Charlie Hebdo ideš na sud?

Vijesti / Svijet | 14. 01. 2015. u 12:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 50 sudskih procedura pokrenuto je od prošle srijede kada je napadnut pariški satirični tjednik "Charlie Hebdo" i ubijeno 12 ljudi, piše u srijedu francuski list Mond.

Pozivajući se na izvore francuskog Ministarstva pravde, više od 20 sudskih postupaka pokrenuto je samo u utorak, dok je osam osoba pozvano na policijsko saslušanje, naveo je list i dodao da je još osam osoba odmah poslano na sud.

Za sada je izrečeno pet presuda, među kojima je najteža kazna, od četiri godine zatvora, izrečena jednom 34-godišnjem Francuzu koji je, kada je uhvaćen da vozi pijan, pred policajcima hvalio prošlotjedne terorističke napade u Parizu i rekao im da bi i njih trebalo pobiti.

Po jednu godinu zatvora su dobile dvije osobe koje su poslije napada vikale na ulicama da ne vole "Charlie Hebdo" i da je "dobro to što se dogodilo listu".

Istraga zbog poticanja terorizma otvorena je i protiv kontroverznog francuskog komičara Dijedonea, već osuđivanog za antisemitizam, koji je na društvenoj mreži Facebook napisao da se "osjeća kao Charli Coulibaly".

Coulibaly je prezime napadača koji je u jednom židovskom supermarketu u Parizu ubio četiri taoca, a potom ga je policija ubila, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close