Čović

Ako bude dogovora, moguće odlaganje lokalnih izbora

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 16:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva BiH, iznio je uvjeravanja da će BiH do prosinca ove godine biti u mogućnosti podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

Optimizam, kako je naglasio Čović, iskazan je procjenom Vijeća ministara BiH koju je na današnjoj sjednici Predsjedništva prezentirao predsjedavajući Denis Zvizdić, da provedba reformskih procesa u BiH ide zaodovljavajućim tijekom.

Čović je istaknuo kako su obaveze BiH u narednom periodu da utvrdi i usuglasi mehanizam koordinacije, riješi pitanje tradicionalne trgovine te ostvari napredak kroz proces reformske agende kako bi se ubrzao put ka EU.

S tim u vezi Čović je naglasio kako je Predsjedništvo BiH danas zadužilo Vijeće ministara i dalo mu smjernice na koji način da se definiraju preinake kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

Uvažiti standarde EU

"Preinake ćemo učiniti tako što ćemo u potpunosti uvažiti standarde EU i istovremeno raditi na zaštiti domaće proizvodnje. Na Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je da u narednim fazama utvrdi kontigente i kvote potrebne za BiH koje će služiti kao argument za pregovore sa EU. Prije toga, moramo doći do jedinstvenih informacija na nivou BiH s obzirom da smo dosad imali situaciju da naše pojedine institucije prezentiraju jedne podatke, a iz EU dobijemo sasvim druge", naglasio je Čović.

On je istaknuo da će se podjednako sa reformskim procesima u BiH raditi na aktivnostima oko akcijskog plana za članstvo u NATO te da će i to pitanje u narednom periodu biti intenzivirano.

Čović je poručio kako očekuje da će BiH do kraja godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH, koje će utvrditi putem interresorne radne grupe koja djeluje u okviru PS BiH. Radi se, kako je naveo, o tehničkim detaljima koje treba usuglasiti, a odnose se na pitanja izbornog praga i otvorenih ili zatvorenih kandidatskih listi te provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci i provedbi Ustavnog suda BiH vezano za Grad Mostar.

"Mi ćemo razgovarati o načinu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda PS BiH i ključ rješenja je dogovor unutar Federacije BiH. Kada definiramo da predstavnici jednog naroda ne biraju drugom narodu njihove predstavnike tada ćemo riješiti ključne probleme funkcioniranja BiH", naglasio je Čović.

Spajanje lokalnih i općih izbora

On je istaknuo da HDZ BiH, čiji je predsjednik, podržava mogućnost da se 2016. ne održe lokalni izbori ukoliko to prihvate ostali partneri u vlasti, te da se to vrijeme iskoristi za provedbu reformskih aktivnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako bi bilo ekonomski isplativije spojiti lokalne i opće izbore, da bi se oni u tom kapacitetu, ukoliko bude postojao dogovor, mogli održati 2018. godine.

Istaknuo je kako će u narednih sedam dana SBB, kao novi koalicijski partner, ući u vlast na svim razinama u BiH, prvenstveno na nivou Vijeća ministara i županija u FBiH, kao što je to slučaj sa federalnim nivoom vlasti gdje se ovih dana završava proces imenovanja predstavnika te stranke u izvršnu vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close