Akcija ''Lištica''

''Pala'' duhanska mafija u Hercegovini

Vijesti / Flash | 11. 02. 2016. u 07:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, više stotina policijskih djelatnika SIPA, UNO BiH, MUP-ova ZDK, KS, HNK i ZDK, provodi akciju u kojoj su meta 12 osumnjičenih osoba, sa područja Širokog Brijega, Gruda, Čitluka, Sarajeva, Zenice i Gradačca.

Usporedo s lišenjima slobode i privođenjima osumnjičenih, vrše se i pretresi na više od 20 lokacija.
Ta akcija, predstavlja odlučnu akciju agencija za provođenje zakona, u borbi protiv tzv.''duhanske mafije'' koja čini veliki broj kaznenih djela, oštećujući proračun Bosne i Hercegovine za višemilijunske iznose, čime se nanosi šteta svim građanima naše zemlje i stiče enormna nezakonita imovinska korist pojedincima.

Navedeni se sumnjiče da su djelovali kao organizirana kriminalna skupina i tijekom 2015. i 2016. godine, počinili niz kaznenih djela, kojima su građane Bosne i Hercegovine i proračun naše zemlje, oštetili za najmanje 7,8 milijuna KM i ostvarili nezakonitu imovinsku korist od najmanje 1,3 milijuna KM, koju su između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Prema prikupljenim podacima iz istrage, osumnjičeni su tijekom prošle i ove godine, izvršili krijumčarenje više desetina tona rezanog duhana i duhana u listu, koji su najčešće krijumčarili u količinama od nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima i više tona duhana, koji je nakon toga prodavan a da nisu plaćene trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom, zbog kaznenih djela organiziranog kriminala, porezne utaje, nedozvoljenog prometa trošarinskih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i pranja novca.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close