Ročište

Akcija Druker: Nedjeljno ročište za uhićene u Grudama i Sarajevu

Vijesti / Flash | 25. 01. 2015. u 12:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH jutros je održano ročište po prijedlogu Tužiteljstva BiH da se uhićenima u akciji 'Druker', Muji Smajloviću, istražitelju Tužiteljstva BiH, te Robertu Iličiću zvanom Robac, odredi jednomjesečni pritvor, prenosi 'Dnevni avaz'.

Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči za organizirani kriminal i korupciju, a postupajući tužitelj u ovom predmetu je Džermin Pašić, koji je rukovodio uhićenjem. Pritvor je predložen zbog mogućnosti bijega, ali i ponavljanja kaznenog djela, te prikrivanja dokaza.

Zanimljivo je da ovom ročištu nisu pristustovale novinarske ekipe, jer su iz pravosudnih institucija i Suda i Tužiteljstva BiH tvrdili da će ročište tek biti održano sutra, čime su svjesno ili nesvjesno dovele do toga da se ročište održi ipak bez medija.

Ročište je trajalo skoro dva sata, a odvjetnik osumjičenog Smajlovića, Vlado Adamović, kako je kazao jutros ispred Suda BiH, da Tužiteljstvo njegovog klijenta sumnjiči za odavanje podataka tužiteljstva. No Adamović je potcrtao da takvi dokazi zbog tajnosti istrage nisu jutros prezentirani.

"Pritvor je predložen jer je tužitelj cijeni s obzirom da je Smajlović bio uposlenik Tužiteljstva BiH da ima naznaka o eventualnim kriminalnim radnjama u spisima koji nisu vezani za predmet optuženja. Ali sam se tome protivo, jer su to igre bez granica. Možemo sumnjati u bilo šta, ali sam tražio da mi se pokaže dokazi da takvo nešto postoji", rekao je Adamović.

Adamović je ustvrdio da je glavna optužba Tužiteljstva protiv Smajlovića da li su podaci trebali izaći iz Tužiteljstva BiH. "Postoji naznaka da su možda dati neki podaci za koje tužitelj smatra da su trebali ostati tajna, to jeste, da li je nešto trebao dati, da li nije, tko je imao ovlaštenja, tko je to dozvolio, tko je sve znao. O tome se svodi sva priča. Za sada postoj osnovana sumnja da je uposlenik tužiteljstva uradio nešto što je kazneno djelo", rekao je Adamović.

Optuženi Smajlović, nije se danas obraćao Sudu BiH. Složio se sa stavom obrane, kaže Adamović, prenosi 'Avaz'.

Sead Temim, odvjetnik osumnjičenog Iličića, rekao je jutros da se njegov klijent sumnjiči za nedozvoljen promet vojnom opremom i eksplozivnim sredstvima. Negirao je da optužbe vezane za narkotike, koje su se do sada navodile kao razlog uhićenja. Ustvrdio je da je Ililić danas branio šutnjom, ali potvrdio da je njegov branjenik surađivao sa Smajlovićem.

"On je imao vezu s Smajlovićem, ali ona je bila u pravcu suradnja na otkrivanju kaznenih djela, a ne činjenu kaznenih djela. Sve će istraga otkriti. Ukazali smo sudu da je razlog za pritvor neosnovan i da je riječ o preuranjenom djelovanju, jer nam dokazi nisu prezentirani", rekao je Temim.

Kopirati
Drag cursor here to close