Mostar

Akademijom obilježeno 25 godina HDZ-a: Čović ponosan na stranku i njezinih 40 tisuća članova

Vijesti / Flash | 18. 08. 2015. u 19:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u utorak je obilježena 25. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

''25 godina je iznimno dug period, posebice kad znamo kroz što je prošao naš narod i svi žitelji u BiH u tih 25 godina. Ovo je veliki dan za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom ili bilo kakvom drugom životu'', kazao je prije početka svečane akademije predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Dodao je kako je ponosan onim što danas predstavlja HDZ BiH i njegovih 40 000 članova, te je zahvalio ljudima koji su vodili tu stranku od njezinog osnutka do danas.

''BiH očekuje reorganizacija unutarnjih odnosa kako bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i građana. Vjerujem da smo u ovih 25 godina uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred žiteljima BiH i na to sam posebno ponosan'', dodao je Čović u izjavi za novinare.

Na pitanje da prokomentira odnose u vlasti na razini Federacije BiH, Čović je kazao kako se mora pronaći kompromis između pozicije i oporbe kako bi se vlast mogla uhvatiti u koštac s brojnim problemima.

''Federalnu vladu imamo, a hoće li ona biti drukčija vidjet ćemo uskoro. Nama je potreban puno kvalitetniji iskorak u izgradnji izvršne vlasti s obzirom na teške probleme ispred nas. Pokušavamo zajednički djelovanjem riješiti europski put BiH, riješiti stabilnost u ekonomskom i političkom smislu i reorganizirati državu. To je toliko složeno i teško da se može izvršiti manjinskom vladom'', istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, ako se u Federaciji BiH urede odnosi onako kako bi trebalo, onda bi se mogle dogoditi određene promjene i u Vijeću ministara BiH koje bi mogle unaprijediti odnose u vlasti na razini BiH.

Govoreći o svojim skorim aktivnostima kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Čović je najavio, među ostalim, sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, službeni posjet Kini, Turskoj i Njemačkoj.

''Predsjednik Francuske dolazi u BiH, kao i brojni drugi čelnici koji žele s nama rješavati probleme. Ono što je, po meni, najznačajnije je posjet BiH najužeg vodstva Europske unije, na čelu s potpredsjednicom Europske komisije BiH Federicom Mogherini sredinom devetog mjeseca'', kazao je Čović, dodavši kako će se tada analizirati sve što je do sada urađeno na europskom putu BiH.

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je HDZ BiH najviše pridonio uspostavi i obrani BiH, a danas je HDZ BiH stranka predvodnica BiH na europskom putu BiH.

''Iza nas je 25 teških godina i svi mi iz HDZ-a možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili u tom razdoblju. Na današnji dan moramo se prisjetiti i onih ljudi koji više nisu s nama'', dodao je Čavara.

Na pitanje novinare da prokomentira nedavne napade na hrvatske povratnike u Republici Srpskoj, Čavara je kazao se da se i danas, 20 godina od završetka rata, povratnici svih nacija suočavaju s velikim problemima.

''Na žalost, povratnici u Republiku Srpsku i povratnici u svakom dijelu Federacije BiH imaju dosta problema. Sjetimo se samo brojnih ubojstava i neotkriveni. Mislim da smo svi mi kao društvo premalo uradili na tom pitanju i mislim da moramo više napora uložiti na omogućavanju održivog povratka’’, kazao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close