Cape Cod

Afganistanski vojnici pobjegli s obuke iz vojne baze u Massachusettsu

Sci-Tech / Tehnologija | 23. 09. 2014. u 10:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trojica pripadnika afganistanske vojske koja se nisu vratila u američku vojnu bazu u Massachusettsu gdje su bili na obuci, pronađeni su na američko-kanadskoj granici, javljaju američki mediji.

Trojica vojnika nestala su iz baze Cape Cod nakon subotnjeg odlaska u obližnji trgovački centar. Nestali muškarci nisu bili naoružani, a tijekom obuke nisu imali pristup oružju, službeno je priopćeno.

Major Jan Mohammad Arash, poručnik Mohammad Nasir Askarzad i poručnik Noorullah Aminyar bili su na vojnoj vježbi u skupini od 200 vojnika iz šest država.

Njih trojica u SAD su stigli prije 11 dana, a pronađeni su na graničnom prijelazu pored poznatih slapova Niagare.

Sumnja se da su afganistanski časnici htjeli prijeći u Kanadu kako bi tamo zatražili azil. Naime, kanadski zakoni daleko su liberalniji prema azilantima od američkih.

Sličan slučaj zabilježen je nedavno u okolici Washingtona kad su dva afganistanska policajca nestala s obuke, a kasnije su pronađeni u New Yorku.

Početkom rujna, visoki časnik afganistanske vojske zadužen da nosi zastavu svoje zemlje na summitu NATO-a u Walesu, podnio je zahtjev za azilom čim je stigao u Veliku Britaniju, prenosi Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close