Nema konzistentnosti

Admir Suljagić: Ne slijede se instrukcije VTSV-a

Vijesti / Flash | 23. 04. 2014. u 14:52 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne slijede se instrukcije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) nema konzistentnosti u ispunjavanju planova VSTV -a, izjavio je na današnjoj Konferenciji predsjednika sudova u BiH direktor Tajništva VSTV-a BiH Admir Suljagić.

''Danas se moramo suočiti s rezultatima prema kojima nas drugi mjere. Značaj VSTV-a na regulaciji, tj. na uspostavljanju neovisnog pravosuđa je veliki i tu stojimo jako dobro, kako u regiji, tako i u Europi'', kazao je Admir Suljagić.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH trenutno implementira veoma važne projekte, a to su IPA 2012, a to su sredstva koja su dobili kao jedina državna institucija u BiH. Tu je i projekt unapređenja efikasnosti pravosuđa, jačanje tužiteljskih kapaciteta.

O rezultatima ne želim puno govoriti, kazao je Suljagić, naglasivši da bismo "svi trebali biti svjesni da nismo zadovoljni njima".

''Smatram da rad na zaostalim predmetima koji vuku svoje korijene otprije formiranja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, predstavljaju jedan od ključnih momenata i zahvaljujem svima koji na ozbiljan način pristupaju radu na zaostalim predmetima. I broj apelacija u Ustavnom sudu BiH se smanjuje, a tako i broj aplikacija u Europskom sudu za ljudska prava u Strazburu'', kazao je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.

Istaknuo je kao zabrinjavajuće to što procesuiranje kaznenih djela ratnih zločina nije na zavidnom nivou.

''Strategijom su definirani rokovi od sedam do petnaest godina u kojima je potrebno završiti predmete ratnih zločina, međutim, u ovom trenutku, mislim da se svi možemo složiti da su ovi rokovi „probijeni“ zajedno s VSTV-om'', kazao je Radulj.

Izrazio je očekivanje da će određena financijska sredstva omogućiti jačanje personalnih kapaciteta sudova i što će omogućiti da se u što kraćem roku ovi predmeti riješe.

Kopirati
Drag cursor here to close