Vijeće ministara

Adil Osmanović novi mandatar Vijeća ministara?

Vijesti / Flash | 24. 10. 2014. u 06:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i dugogodišnji najbliži suradnik Sulejmana Tihića, preminulog predsjednika ove stranke, jedan je od najozbiljnijih kandidata za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama iz nekoliko izvora.

Naravno, navode banjalučke novine, sve pod uvjetom da u sljedećih nekoliko tjedana dobijemo i konačni legitimitet ovih izbora na način da stranke pobjednice iz oba entiteta formiraju parlamentarnu većinu na razini BiH.

Kako sada stvari stoje, SDA, HDZ BiH i SNSD već sljedećeg tjedna počet će razgovore o formiranju državne vlasti.

"Za SNSD je princip rotacije apsolutno prihvatljiv. To je 2010. famozni Lagumdžija pokušao da prekrši, ali zahvaljujući čvrstom stavu srpskih i hrvatskih zastupnika, rotacija je došla do hrvatskog predsjedavajućeg. Poštujemo princip rotacije po kojem bi sada predsjedavajući trebalo da bude Bošnjak, a pobjednička stranka u bošnjačkom nacionalnom korpusu je SDA", kazao je nedavno Igor Radojičić.

Za HDZ BiH ovo pitanje je pitanje principijelnosti. Tako Mato Franjičević, potpredsjednik ove stranke, naglašava da u pregovorima o formiranju državne vlasti treba da budu stranke koje su dobile većinsku podršku.

"I kod rotacije smo principijelni, kao što smo bili 2010. kada je bio red na Hrvata. Sad je red na Bošnjaka, a logično je da on bude iz stranke koja je dobila većinsku podršku. To je SDA", zaključuje Franjičević za Nezavisne, ističući da je za HDZ BiH prihvatljivo bilo koje ime "ukoliko ima dignitet".

Sam Osmanović, koji je u svojoj karijeri obnašao brojne visoke funkcije u oba entiteta, navodi da organi SDA još nisu raspravljali o kadrovskim rješenjima za premijera FBiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara i sve ministre.

"Dogovorili smo se da Kadrovska komisija SDA predloži kvalitetan broj kadrova za pojedine pozicije i funkcije, a mi ih svakako imamo", ističe Osmanović.

Na pitanje da li bi prihvatio kandidaturu za predsjedavajućeg, odgovara da je spreman prihvatiti svaku poziciju koju Kadrovska komisija i Predsjedništvo SDA predlože.

I Mile Lasić, sveučilišni profesor iz Mostara, inače dobar poznavatelj političkih prilika u BiH, ističe da varijanta u kojoj bi se izborni pobjednici iz FBiH udružili sa relativnim pobjednikom iz RS "osigurava brzo konstituiranje vlasti po vertikali".

"Međutim, paralelno teku procesi pokušaja zaobilaženja nekih od ovih stranaka, što je matematički moguće, ali zemlji ne bi donijeli ništa dobro. Dakle, sa stanovišta real-politike, bilo bi dobro da ovoga puta zaobiđemo eksperimente", zaključuje Lasić.

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, smatra da stranke koje su već u vlasti imaju "pragmatskih i drugih razloga da u vlasti ostanu pošto-poto".

"Oni ove izbore nisu smjeli izgubiti i sve će učiniti da ostanu na vlasti. Ipak, kod nas u BiH su uvijek bile interesne koalicije i tu će, prije svega, prevladati i interesna logika. Sve je moguće", navodi Bajtal.

Kopirati
Drag cursor here to close