Civilna zaštita

Acetilen kod Mostara zakopala JNA

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 12:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na plantaži vinove loze 'Hepoka', na lokalitetu Bijelo Polje – Željuša kod Mostara otkrivena je za sada nepoznata količina acetilenskih boca, priopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite, prenosi Dnevni avaz.

Po dojavi radnika ove kompanije, koji su u utorak građevinskim strojem iz zemlje iskopali dvije takve boce, na lice mjesta izašao je i Tim za uništavanje NUS-a Mostar A, koji je utvrdio da je informacija točna, da su boce zakopane 1992. godine i pokrivene aluminijskim cijevima koje su služile kao krovna konstrukcija.

Neslužbeno, boce su prilikom povlačenja iz ovog dijela mostarske općine zakopale jedinice tadašnje JNA.

S obzirom da tim Mostar 'A' nije obučen za rad sa acetilenskim bocama, na pripremama za njihovo izmještanje radi Sektor za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ, a mjesto događaja osiguravaju pripadnici Policijske postaje Mostar – Sjever. Zatraženo je i prisustvo i vatrogasne ekipe.

"Mi smo sada u kontaktu sa vatrogascima i ljudima koji imaju iskustva sa acetilenom, jer je to jedan plin koji je poprilično nestabilan, pa smo kontaktirali i firme koje se bave punjenjem i distribucijom acetilena.

Sa njihovim inžinjerima pokušavamo doći do rješenja kako bismo mogli tako nestabilnu bocu da izmjestimo na neko mjesto i izvršimo njeno uništenje. Boce nisu željezne, već unutar imaju poseban kalup od nekog specijalnog materijala, tako da nam je to veliki problem.

Prvo ne znamo kolike su pa moramo ručno kopati, puštaju plin pa ljudi moraju raditi sa zaštitnom opremom, a ne znamo ni koliko ih ima. Imamo nesvakidašnju situaciju, ali smo svaki dan suočeni sa nekom sličnom, pa ćemo tražiti najsigurnije rješenje", kazao je za 'Avaz', direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Kopirati
Drag cursor here to close