Ujeo vuk...

99,80 posto ZA: Dan RS-a se ne mora slaviti

Vijesti / Flash | 25. 09. 2016. u 19:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma o Danu RS 99,80 posto građana zaokružilo je 'DA', dok je 0,20 posto građana zaokružilo 'NE', priopćio je Siniša Karan, predsjednik Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

"Svi oni građani RS koji se ne mogu identificirati s tim praznikom, neće biti obvezni ni proslavljati ga. Smatramo da na taj način ispunjavamo sve ono što je od nas traženo", rekla je premijerka Vlade RS Željka Cvijanović na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini RS u Banja Luci istaknuvši kako je referendum o Danu Republike uspješan.

''Na osnovu preliminarnih rezultata možemo reći da imamo jedan uspješan dan, dan kada je RS pokazala svoj demokratski kapacitet, što i jeste bio glavni cilj", rekla je Cvijanović i dodala kako je "Vlada RS u potpunosti opredijeljena da poštuje svakog svog građanina" i da RS mora biti "demokratska i otvorena za svakoga tko u njoj živi, bez obzira obzira je li drugačiji".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je pak u nedjelju navečer na Palama da je referendum o Danu Republike pokazao da su Srbi narod koji se bori za stečeno pravo koje ne vrijeđa nikog drugog, a to je pravo na slobodu, Republiku i dostojanstven život.

I on je rekao kako je referendum o Danu Republike uspio i da su pobijedili narod i njegova svijest te da je u Republici Srpskoj danas bio još jedan povijesni dan u kome je na miran i dostojanstven način izražena volja naroda.

Dodik je objasnio da je namjerno u nedjelju navečer nakon zatvaranja birališta bio na prostorima na kojima je ''sve počelo 9. siječnja 1992. godine''.

"Na ovim prostorima je 9. siječnja 1992. godine, prije oružanih sukoba i stradanja, formirana Republika Srpska", napomenuo je Dodik i podsjetio da je bio sudionik tih događaja.

Prema njegovim riječima, nitko nikada u povijesti srpskog naroda tu činjenicu neće izbrisati, ''pa ni lider SDA Bakir Izetbegović, niti svjetski mešetari''.

"A počeli su s tim da ukidaju Dan Republike i da kažu da Republika Srpska nije ono što njezin narod osjeća za nju, nego nešto što oni misle, a to bi se pretvorilo u ništa", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close