Iran

99 udaraca bičem zbog proslave mature

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki od tridesetak mladih ljudi, djevojaka i mladića koji su u restoranu na sjeveru Irana proslavljali maturalnu večer osuđeni su na 99 udaraca bičem, a kazna je provedena odmah da bi poslužila kao primjer ostalima, izvijestili su pravosudni izvori, prenijela je Hina.

"Više od trideset mladića i djevojaka koji se međusobno nisu poznavali i upravo su se spremali početi plesati pod izlikom da slave maturalnu večer, kažnjeno je", rekao je glavni tužitelj grada Kazvina, Esmail Sadehi Nijaraki.

Pravosudni izvor je objavio da se zabava održavala blizu Kazvina u vrtu jedne vile, no nije objavljen datum.

Nakon uhićenja, sud se hitno sastao te svakog od mladih ljudi osudio na 99 udaraca bičem. Policija je kaznu provela po hitnom postupku.

Glavni tužitelj je objasnio da "te djevojke i mladići, koji su polugoli konzumirali alkohol i ponašali se na neprimjeren način", vrijeđaju javno mišljenje. Sa zadovoljstvom je kazao i da su "Bogu hvala, u manje od 24 sata provedena istraga, ispitivanje, održan sudski proces te izrečena presuda koja je odmah provedena u djelo".

Objasnio je da je riječ o "lekciji za sve oni koji budu željeli kršiti pravila". AFP piše da je u Iranu muškarcima i ženama zabranjen zajednički ples, osobito ako žena ne nosi hidžab, a zabranjena je i konzumacija alkohola.

Tužitelj Kazvina je istaknuo i da će svi restorani i sale u kojima se budu "organizirale proslave za miješane parove i u kojima se toči i konzumira alkohol", odmah biti zatvorene.

Kopirati
Drag cursor here to close