Dugotrajan proces

8,5 milijuna izbjeglica iz Afrike moglo bi doći u Europu

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 06:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbjeglička kriza u Europi trajat će godinama, ocijenio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, poručivši da s tim u vezi ne treba imati iluzija.

"Ova izbjeglička kriza trajat će određen broj godina. Nemam iluzija da će ovo kroz što prolazimo sada brzo biti prošlost", rekao je Juncker na konferenciji u Passauu, na jugu Njemačke.

"Moramo reći ljudima da ovo nije nešto prolazno, privremeno, morat ćemo dugo živjeti s tim problemom", dodao je, napomenuvši da samo u Africi ima 8,5 milijuna izbjeglica koje bi mogle poželjeti doći u Europu.

Osvrnuvši se na Mađarsku, koja je na svojoj granici podigla zid kako bi zaustavila imigrante, Juncker je rekao da Europi ne trebaju novi zidovi. "U Europi nam ne trebaju novi zidovi (...) a sigurno ne između država članica EU-a."

Juncker je u Passauu, na granici s Austrijom, posjetio prihvatilište za izbjeglice. Passau je jedna od glavnih točaka ulaska izbjeglica u Njemačku.

Predsjednik Europske komisije zauzeo se i za bolje odnose s Rusijom.

"Moramo uložiti napore u razvoj praktičnih odnosa s Rusijom. To nije privlačno, ali mora biti tako, ovako ne možemo nastaviti", rekao je.

S Rusima se treba korektno ponašati, rekao je. "Rusija želi da ju se tretira kao jednakopravnu i tu su Rusi u pravu".

Međutim, u ponašanju Moskve neke stvari "ne prolaze". "Način na koji je postupila u slučaju Krima, u slučaju istočne Ukrajine, to ne može proći", rekao je Juncker.

Kopirati
Drag cursor here to close