Ceremonija

60 invalida dobilo nove automobile

Vijesti / Flash | 31. 07. 2014. u 13:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno - oslobodilačkog rata FBiH Zukan Helez uručio je u četvrtak u Sarajevu ključeve za 60 automobila 100-postotnim ratnim vojnim invalidima prve kategorije koji su ispunili uvjete za ostvarivanje tog prava.

Nakon provedenog postupka javne nabavke kompanija ASA Auto je izabrana kao najpovoljniji ponuđač, a ratnim vojnim invalidima su isporučeni automobili "Škoda octavia combi". Ministar Helez izjavio je da je Vlada Federacije BiH dužna da svake godine izdvoji sredstva za nabavku automobila za ovu populaciju, te da je do sada uručeno 307 automobila i da će taj proces biti nastavljen dok svaki 100-postotni RVI prve kategorije ne dobije automobil.

"Vlada FBiH je, i pored prirodnih katastrofa koje su nas zadesile, izdvojila 1,5 milijuna KM za ovu namjenu i zahvaljujem kompaniji ASA Auto koja je na vrijeme ispunila svoje obaveze i komisiji za odabir koja je dovela proces do kraja", naglasio je Helez.

Obećao je da će se Vlada FBiH i to ministarstvo uvijek brinuti da demobilizirani borci, ratni vojni invalidi, obitelji šehida i dobitnici najvećih ratnih priznanja imaju što bolji položaj u društvu. Helez je potcrtao da isplata naknada za ratne vojne invalide, uprkos pisanjima pojedinih medija, neće kasniti i dodao da te isplate nikad nisu bile redovnije nego u ovoj godini.

Predsjednik Saveza RVIFBiH Ale Hošić poželio je dobitnicima automobila da ih koriste u zdravlju i veselju, da ih dugo služe i da dožive još ovakvih donacija. Mujo Aganović, član Saveza RVI-paraplegičara i presjednik komisije za odabir kandidata koji dobivaju vozila, rekao je da su ministar Helez i njegovi suradnici u postupku nabavke ovih automobila bili i više nego korektni u odnosu na ono što su obećali, te da za njih imaju samo riječi hvale.

Generalni direktor ASA Auta Senad Olovčić istaknuo je da iza današnjeg događaja stoji izvanredan napor Ministarstva i te komapnije, pri čemu su nastojali da blagovremeno isporuče vozila koja će udovoljiti potrebama ove populacije. Savez RVIFBiH uručio je zahvalnice ministru Helezu i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću, koji, kako je navedeno, iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati ovom događaju.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno - oslobodilačkog rata i kompanija ASA Auto 21. svibnja potpisali su Sporazum o isporuci ovih 60 automobila za 100-postotne ratne vojne invalide prve kategorije. Sredstva za nabavku automobila osigurali su Vlada Federacije BiH i Ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno - oslobodilačkog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close