Obljetnica

21 godina od zločina u Trusini

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 15:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca na spomenik ubijenim Hrvatima, te Svetom misom u Trusini kod Konjica u srijedu je obilježena 21. obljetnica zločina u tom konjičkom selu. Na današnji dan 1993. godine, u akciji Armije BiH, pripadnici postrojbe za posebne namjene "Zulfikar" ubili su 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali.

Svećenik don Darko Drljo, kojemu je u masakru ubijen otac, rekao je da iz Trusine treba upućivati poruke praštanja i pomirenja kako bi se obnovio suživot, ali i da je potrebno istražiti istinu o događajima iz rata.

Za zločin u Trusini do sada je osuđena samo Rasema Handanović Zolja koje je, nakon što su je Sjedinjene Američke Država izručile BiH, na temelju nagodbe s državnim odvjetništvom osuđena na pet i pol godina zatvora.

Pred Sudom BiH vode se tri odvojena postupka za zločine u Trusini, protiv nekadašnjeg zapovjednika postrojbe "Zulfikar" Ališpage Zuke, njegova zamjenika Nihada Bojadžića, koji je vodio akciju u Trusini, te pripadnika te postrojbe Armije BiH Mensura Memića, Senada Hakalovića, Dževada Salčina i Nedžada Hodžića.

Predsjednica Udruge stradalih Hrvata iz mjesta Trusine Dragica Tomić ponovila je kako je za obitelji ubijenih od ogromnog značaja da se rasvijetle tragični događaji u Trusini, te da svi odgovorni za ovaj zločin stanu pred lice pravde.

Današnjem obilježavanju obljetnice zločina u Trusini nazočila su izaslanstva lokalnih, županijskih i entitetskih vlasti, te predstavnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom.

Kopirati
Drag cursor here to close