Aktivnost

15 vatrogasaca iz BiH odlazi na vježbu u Sloveniju

Vijesti / Flash | 23. 08. 2014. u 19:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat vatrogasca Unsko-sanske županije (SSV USŽ) je u partnerstvu sa Upravom za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije i Vatrogasnim savezom Republike Slovenije nakon prirodne nesreće koja je tijekom mjeseca svibnja zadesila prostore Bosne i Hercegovine putem pokrenuo je projekat prekogranične suradnje "Vatrogasac vatrogascu".

U prvoj fazi projekta realiziraju se aktivnosti kroz prikupljanje i podjelu vatrogasne opreme vatrogascima u BiH koje će trajati do kraja tekuće godine. U drugoj fazi realizacije projekta planirana je aktivnost upućivanja dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca u Sloveniju na četvorodnevni trening u Gasilsku šolu Ig kod Ljubljane.

U sklopu ove faze u periodu od 24.08. do 28.08. sa prostora BiH će biti upućeno 15 vatrogasaca, 12 iz Unsko-sanske županije i 3 iz Republike Srpske. Vatrogasci iz BiH će proći obuku na izolacionim aparatima, taktiku gašenja unutarnjih požara, rad s mlaznicama, demo kontejner-simulator požara, napadački kontejner-ventilacija dima.

Za vatrogasce iz BiH je u Gasilskoj šoli osiguran besplatan smještaj, ishrana, instruktori i infrastruktura za obuku u samoj školi. Obaveza SSV USŽ je da u koordinacija sa općinskim službama CZ osigura učešće vatrogasaca, te organizira prevoz sudionika u Sloveniju. Tijekom realizacije aktivnosti na pripremama odlaska zabilježena je slabija zainteresiranost pojedinih općina za upućivanje svojih vatrogasaca koja su pravdana nedostatkom sredstava.

Obaveza općina je subvencioniraje troškova prijevoza za svakog vatrogasca. Na poziv SSV USŽ upućenog općinskim načelnicima i Službama CZ odazvale su se općine Bihać, Cazin, Sanski Most, Ključ i Velika Kladuša kao i Dobrovoljna vatrogasna društva Bosanska Otoka i Kulen Vakuf, te sa prostora USŽ od planiranih 17, odlazi 12 vatrogasaca, priopćeno je iz SSV USŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close