Za 28 vozila

1,4 milijuna KM za automobile ''pratnje i osiguranja''

Vijesti / Flash | 30. 07. 2016. u 11:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH tijekom 2016. godine kupit će 28 novih vozila, koja će platiti oko 1,374 milijuna KM, ili približno 50.000 KM po komadu.

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena u samoj Direkciji, odakle ističu da će sva vozila biti kupljena u skladu sa Planom nabavki za tekuću godinu.

"Sredstva za nabavku motornih vozila se planiraju u skladu s utvrđenim potrebama Direkcije, kao i unaprijed pripremljenom tehničkom specifikacijom koju vozila trebaju zadovoljavati.

Vozila koja se nabavljaju služe za izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti Direkcije, a najvećim dijelom se odnose na poslove osiguranja osoba i objekata koje štite", navode iz Direkcije.

DKPT je nedavno raspisala još jedan natječaj, kroz dva lota, za kupovinu 13 službenih vozila, po cijeni od 650.000 KM (50.000 KM po komadu), kao i dva kombija, za 160.000 KM (80.000 KM po komadu). Na pitanje zašto će i ova vozila biti plaćena tako skupo, i u koje se namjene kupuju, odgovorili su da 13 vozila konkretno nabavljaju "za potrebe osiguranja osoba koje štite u BiH, kao i stranih delegacija tijekom njihovih posjeta i boravka u BiH".

"Ta vozila moraju sadržavati tehničku specifikaciju koja podrazumijeva dovoljan prostor za putnike, prostor prtljažnika za smještaj specifične opreme, snažan pogonski agregat, posebnu normu ispušnih plinova, suvremena elektronska pomagala za asistenciju vozaču, te suvremena dostignuća po pitanju aktivne i pasivne sigurnosti vozača, putnika i pješaka, kao i specijalnu policijsku opremu", odgovaraju iz Direkcije.

Kada je, pak, riječ o dva nova kombija od 160.000 KM, ističu da su ona predviđena za posebne namjene i izvršenje specijalnih policijskih poslova iz nadležnosti Direkcije.

"Stoga moraju zadovoljiti posebnu tehničku specifikaciju koja se odnosi na snažan pogonski agregat, sposobnost pristupa nepristupačnim terenima i u slučajevima snijega i poplava, posebnu normu ispušnih plinova, također suvremena elektronska pomagala za asistenciju vozaču prilikom upravljanja, te suvremena dostignuća po pitanju aktivne i pasivne sigurnosti vozača, putnika i pješaka, kao i specijalnu policijsku opremu", ističu iz DKPT BiH.

Na kraju zaključuju da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH planiranje nabavke i nabavku vozila "vrši u skladu sa Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close