Zahtjevna utakmica

Zrinjski protiv Poljaka, tradicije... i ćelopeka

Sport / Flash | 12. 07. 2016. u 09:56 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrinjski danas igra vrlo, vrlo zahtjevnu utakmicu. Ne samo zbog snage varšavske Legije i vrućine koja teško da će i Mostarcima biti saveznik, breme Plemićima predstavlja već tradicionalna neučinkovitost bh. prvaka u Ligi prvaka.

Sto osamdeset minuta. To je već godinama maksimum bh. prvaka u kvalifikacijama Lige prvaka. Posljednji prvak BiH koji je u elitnom europskom kupu prošao jedno pretkolo bila je Modriča, koja je 2008. godine izbacila Dinamo iz Tirane, nakon čega joj je na put stao Aalborg.

Sedam prvaka nakon Modriče, redom Zrinjski, Željezničar, Borac, Željezničar, Željezničar, Zrinjski i Sarajevo, zapinjali su na prvoj prepreci, a “krvnici” su bili Slovan, Hapoel, Maccabi, Maribor, Viktoria Plzen, opet Maribor i prošlog ljeta Lech Poznan.

Zrinjski je ponovno u šansi osvjetlati obraz bh. nogometa, što ne znači da je pod nekim posebnim pritiskom, no kolike su mu šanse protiv prvaka Poljske?

Legia nije gigant, ali ni nogometni patuljak. Jedanaest puta bili su prvaci Poljske, rekordni su po broju titula u Kupu (18), 1970. igrali su finale Europskog kupa/Lige prvaka, a u novijoj povijesti četiri su puta bili sudionici skupina Europske lige (11./12., 13./14., 14./15. i 15./16.) u kojoj su prošle sezone remizirali s Bruggeom i minimalno svladali Midtjylland.

Za one koje vole takve usporedbe, dodajmo i poražavajući podatak da se budžet Legije vrti oko 25 milijuna eura godišnje, što je za Premijer ligu svemir.

Tradicija Zrinjskom pa skoro nikako ne ide u korist, jer tu je i neumoljiva činjenica da naši prvaci nikada nisu izbacili Poljake, koji već vode s 2:0 u međusobnim obračunima: nakon što je Željezničar 2000. godine ispao od Wisle iz Krakowa (0:0 i 1:3), a Sarajevo prošlog ljeta od Lecha iz Poznana (0:2, 0:1).

Jasno, danas od 18.30 sati Pod Bijelim brijegom neće igrati brojke ni statistika…, pa ćemo se za kraj prigodno okoristiti floskulom: tradicije su tu da se ruše. Uostalom, pred nama je tek prvo poluvrijeme, ali po mišljenju kapetana Plemića Pere Stojkića možda i najveća šansa Zrinjskog u 180 minuta s Poljacima...

LIGA PRVAKA, 2. pretkolo (utorak)
Zrinjski – Legia 18.30
Dinamo Tbilisi – Alaškert 19.00
Garabag – Dudelange 19.00
Hapoel Beer-Sheva – Šerif Tiraspol 19.50
Valletta – Crvena zvezda 20.00
The New Saint's – APOEL 20.00
BATE – Seinäjoki 20.00
Lincoln – Celtic 20.00
Salzburg – Liepaja 20:30
Vardar – Dinamo Zagreb 20.45

Kopirati
Drag cursor here to close