liliputanci vs zmajevi

Zmajeve čeka najgora europska reprezentacija koja nikada nije uzela bod

Sport / Nogomet | 27. 03. 2015. u 08:41 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević dobio je zadatak da se kroz sljedećih šest utakmica pokuša plasirati na Euro 2016. u Francusku.

Ipak, koliko god je Baždarević dobio nezahvalan zadatak, toliko je imao sreće da u tih šest utakmica dvaput igra s Andorom te da svoj debi ima upravo protiv najgore europske reprezentacije.

Andora je najslabije rangirana europska reprezentacija s razlogom. Od nje su na Fifinoj ljestvici slabije plasirane egzotične reprezentacije poput Eritreje, Kukovog Otočja ili Butana. Sljedeća najgora europska reprezentacija, San Marino, za 20 mjesta bolje je plasirana od Andorre.

Ova reprezentacija prvi put je u kvalifikacijama za europska prvenstva nastupila 2000. i od tada je odigrala 40 kvalifikacijskih utakmica bez da je uspjela osvojiti bod. U svojoj povijesti, otkako je 1996. primljena pod okrilje FIFA-e i UEFA-e, momčad iz male državice na granici Španjolske i Francuske imala je povremenih bljeskova koje bi mogle zabrinuti pesimističnije navijače reprezentacije BiH. Primjerice, u svojim prvim kvalifikacijama za Euro 2000.

Francuska, tada aktualni svjetski prvak, slavila je s minimalnih 1:0 u Andorri zahvaljujući golu Franka Leboeufa u 85. minuti i to iz jedanaesterca. Najsvježiji primjer dobrog Andorrinog otpora je iz ovih kvalifikacija kada su kao domaćini vodili protiv Walesa, a onda je Gareth Bale golovima u 22. i 81. minuti spasio goste blamaže.

No, uglavnom su sve ozbiljnije reprezentacije, pa i one koje to nisu, iz Andorre dolazile s punim plijenom.

Omiljena zabava sportskih novinara s ovih prostora kada opisuju “liliputanske” reprezentacije poput Andore je isticanje onoga čime se ti nogometaši bave kada ne igraju za reprezentaciju.

Za Andoru doista uglavnom igraju hotelski recepcionari , trgovci, učitelji ili automehaničari, no ima tu i rijetkih nogometnih profesionalaca, poput njihovog kapetana Ildefonsa Lime koji je u karijeri igrao jednu sezonu i u Rayu Vallecanu.

Andora nikada nije igrala protiv Bosne i Hercegovine, no sastajala se čak šest puta s Hrvatskom. Vatreni su slavili svih šest puta uz gol razliku 24:0. Zadnji put su igrali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u JAR-u 2010., kada je u travnju 2009.

Hrvatska slavila s 2:0 golovima Klasnića i Eduarda. Hrvati su Andorri nanijeli najteži poraz u kvalifikacijama za europska prvenstva. U Zagrebu 2006. bilo je 7:0, a četiri gola postigao je Mladen Petrić.

 

Andorra u brojkama

201 – ranking na Fifinoj ljestvici (od 209 reprezentacija)
125. – najbolji ranking u povijesti (2005.)
40 – poraza u kvalifikacijama za europsko prvenstva (40 utakmica)
39 - poraza u kvalifikacijama za svjetska prvenstva (42 utakmice)
17 – primljenih golova u tekućim kvalifikacijama (4 utakmice)
1 – pobjeda u natjecateljskim utakmicama (1:0 protiv Makedonije 2004.)

 

Kopirati
Drag cursor here to close