24 reprezentacije

Zašto je novi format EP-a bolji od starog?

Sport / Nogomet | 10. 06. 2016. u 13:48 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navodimo one najjače među njima:

1. Više mjesta za više šanse

Danas kada „svi igraju fudbal“ nikada više smisla nije imalo prvenstvo sa 24 reprezentacije, jer zašto bi pola Europe ostalo u očaju nakon kvalifikacija, dok druga polovica ide igrati na Euru? Ovako, tek trećina Europe pati, ostali navijaju. Nažalost, i u ovakvom formatu spotakli su se Nizozemci, koji su ranije lagano upadali i kad je Euro bio minijaturan, ali nema ovaj put ni Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Bugarske, Norveške…što znači da ne upada na Euro baš svatko.

2. Ispunjenje sna za sve 

Sjećate li se jadnog Ryana Giggsa i njegove patnje jer sa Walesom nije mogao ući ni na EP, a ni na SP? E, zahvaljujući novom formatu, Gareth Bale sa svojim Velšanima igra u Francuskoj. Zahvaljujući novom formatu igrači mnogih reprezentacija moći će pričati unucima da su igrali na Euru. Da nema novog formata Gareth Bale bi se već brčkao negdje na moru. I ne samo on, nego i Ibra.

3. Više utakmica

O, kako je samo očajno kratko bilo EP sa osam reprezentacija (sve do 1992.), a prije toga završnicu su igrale samo četiri. Doduše, tada je i Europa imala manje zemalja, a UEFA puno manje članica, no možete li u ovom trenutku zamisliti Euro sa samo 13 utakmica? Naravno da je više ujedno i bolje, jer donosi više zabave, više sporta, više reklama, više novca. Jednom rječju – dobro svima!

4. Igra se do zadnje minute

„Neparan format“ sa 24 reprezentacije daje mogućnost i trećeplasiranima da uđu u osminu finala. To otvara uzbuđenje do samog kraja, jer neće biti reprezentacija koje su ispale nakon samo dva odigrana kola. I sa dva poraza u prvim utakmicama moći ćete pobjedom u zadnjoj ući u završnicu. Znači, biti će manje (o)puštanja i manje razočarenja, kao što je bilo, recimo, ono ispadanje Hrvatske na prošlom EP-u sa četiri osvojena boda u grupi.

5. Pobijediti će zbilja najspremniji

Reprezentacija pobjednica igrat će utakmicu više nego do sada, ukupno sedam. Isto toliko, logično, igrat će i finalist. Dakle, samo ona reprezentacija koja spoji spremu i kvalitet postat će prvakom Starog kontinenta. U ranijim formatima bilo je moguće da se „šuga“ provuče kroz samo dvije utakmice i postane prvakom. Ovako, kako god da se netko provuče kroz skupinu, ima još četiri utakmice za dokazivanje da vrijedi. Ako dobije sve četiri – svaka čast!

Kopirati
Drag cursor here to close