Kupovanje glasova?

Vijeće Europe: FIFA treba održati novo glasovanje o domaćinstvu SP-a

Sport / Flash | 27. 01. 2015. u 15:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odluka da se dodijeli domaćinstvo svjetskog nogometnog prvenstva Kataru 'tako je radikalno izopačena' ilegalnim isplatama da bi FIFA trebala održati novo glasovanje na osnovu izmijenjene procedure'', navodi Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) u priopćenju objavljenom u utorak.

"Velike sume novca su isplaćene više od 30 visokih afričkih nogometnih dužnosnika ili njihovim nacionalnim savezima od katarskog potpredsjednika FIFA-e Mohammeda bin Hammama, kako su objavile britanske novine Sunday Times, da bi se osiguralo da Katar dobije glasove predstavnika Afričke nogometne konfederacije (CAF)'', propćio je OdborPACE-a za kulturu, nauku, obrazovanje i medije.

To je omogućilo Kataru da eliminira brojne druge azijske zemlje kandidate - Australiju, Japan i Koreju - čiji su glasovi u posljednjem krugu na kraju omogućili toj zemlji domaćinstvo svjetskog prvenstva, navodi se u priopćenju.

Procedura je tako "fundamentalno potkopana nezakonitostima" da bi se trebalo održati novo glasovanje korištenjem poštenije procedure, tvrde parlamentarci.

Autor izvještaja, Michael Connarty iz Velike Britanije, izjavio je kako je bio u prilici da prouči u detalje dokumente do kojih je došao Sunday Times i da je ustanovio da su dokazi o nelegalnim isplatama neoborivi.

''Uzimajući u obzir strukturiranu akciju ovakvog obujma i zbroja isplaćenog novca, nema nikakve sumnje da postoji izravna veza između tih flagrantnih nepravilnosti i ishoda glasovanja'', kazao je.

Izvještaj se također bavi preporukama za poboljšanje transparentnosti u upravljanju FIFA-om i drugim sportskim organizacijama.

O izvještaju će biti raspravljeno na aprilskom plenarnom zasjedanju PACE od 20 do 24. travnja.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter također će biti pozvan na sjednicu, priopćeno je u utorak iz PACE-a.

Kopirati
Drag cursor here to close