iskreno o svemu

Vaha: Strah me da se Velež ne ugasi ako ispadne u drugu ligu!

Sport / Nogomet | 28. 08. 2015. u 23:46 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš i trener Vahid Halilhodžić, trenutno izbornik Japana, dao je ekskluzivni intervju Dnevnom avazu u kojem je govorio o stanju u BiH, ali i u teškoj situaciji u kojoj se nalazi njegov klub mostarski Velež.

Donosimo najzanimljivije odgovore nekadašnjeg golgetera Veleža te cijenjenog svjetskog stručnjaka.

'Nitko nije slijep. Zamislite koliko je meni srce bilo kada sam vidio one dečke, one zlatne košarkaše, onog Džanana i Njegoša zagrljene. To je Bosna i Hercegovina, takva i treba biti. Pa atletičar Amel Tuka. On osvoji broncu pa kaže: "Medalja za narod." Svi trebamo takvi biti, bez obzira na to jesmo li Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. To je prava BiH'.

O teškom stanju u kojem je Velež:

'Tuga je sve to, velika tragedija za Velež, grad Mostar i sve ljude koji žive u njemu. Nekako me strah da će se, ako Velež ispadne u Drugu ligu, ugasiti. Pa što ljudi u gradu misle o tome? Crvene li se?'.

O krivcima za stanje u Veležu:

'U prvom redu trebaju se crveniti svi oni koji su ga otjerali s Bijelog brijega. Ti koji su to uradili, dobro su znali što rade kada su taj potez povukli. To je bijedno. Uredu je ako Veleža više nema na drugoj strani Mostara, a znam da ga ima, jer mnogi od njih i danas vole "Rođene", što je s odštetom koja mu pripada? Zbog čega su se ušutjeli?

O mogućem ispadanju u niži rang:

'Strah me tog scenarija, koji je sasvim realan. Pa vidjeli ste kakvu je agoniju Velež imao 2002. godine kada je ispao iz Premijer lige. Trebale su im tri godine da se vrate u društvo najboljih. I to kakve duge tri godine. Sada me strah da se ne ugase'.

O tome tko može pomoći klubu:

'Gradonačelnik Mostara (Ljubo Bešlić), političari u Hercegovini i oni koji su u Sarajevu, pa i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Svi se oni trebaju pitati što je s Veležom, kako mu mogu pomoći. Naravno, i prijatelji kluba, bivši igrači i sadašnja i bivša uprava'.

O političarima:

'Svi su se digli na noge kada se trebao obnoviti Stari most. Svi su se te 2003. i 2004., kada je obnovljen, u Mostaru i BiH izvukli iz ralja politike i kazali: "Dosta je gluposti, Stari most treba se obnoviti." Ono što je Stari most za Mostar, to je i Velež. I on je simbol Mostara, sinonim za grad. I sada se svi oni trebaju uvezati i kazati: "Idemo spasiti i Velež."

O stadionu:

'Uostalom, kada je klub već protjeran u Vrapčiće, zašto nema svoj stadion? Ako se budu čekali pojedinci koji su u stanju i koji bi trebali pomoći klubu, odnosno ne pomoći, to bi moglo trajati unedogled. Da se pitam, ja bih s gradnjom krenuo odmah, pa mic po mic, završio bi se stadion za godinu-dvije'.

O pomaganju Veležu i Mostaru:

'Red je da se pomogne, kada se već može. Dakako da se svoj grad i bivši klub ne smiju zaboraviti. Uplaćivao sam, davao, pomagao... Ove godine nisam ništa dao novca, jer sam imao frku s transferima. Pomoći će Vaha opet, iako mnogi meni nisu pomogli kada sam 1992. apelirao za mir. Pa ja sam ranjen u trenutku kada sam želio zaustaviti bezumne sukobe. Kuća mi je zapaljena. Što sam trebao nakon toga uraditi? Da se nikada ne vratim u svoj grad? Ne, to nisam mogao. Tako i ovi sada političari na vlasti ne smiju zaboraviti Velež.'.

Kopirati
Drag cursor here to close