promjena pravila?

Utakmica bi ubuduće mogla trajati 60 umjesto 90 minuta!

Sport / Flash | 18. 06. 2017. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možete li zamisliti nogometnu utakmicu od 60 minuta? Odbor Međunarodne nogometne asocijacije (IFAB) može.

Skraćivanje utakmice na 60 minuta je samo jedna od promjena o kojima će biti riječi u sljedećem razdoblju u okviru inicijative “Igraj fer” pokrenute 15. lipnja, piše Avaz.

Dva puta po trideset minuta i zaustavljanje sata kod svakog prekida služe da bi se igra ubrzala i spriječilo odugovlačenje zbog koga se efektivno igra manje od sat vremena.

Odugovlačenje bi se strože sankcioniralo i kod golmana koji bi po novim pravilima i dalje imali šest sekundi za povratak lopte u igru, ali će suci više morati obraćati pozornost na to koliko golmani ovo pravilo krše.

Koliko puta je vaš klub izgubio utakmicu nakon jedanaesterca koji golman obrani? Nikakav problem, Odbor bi ovo riješio tako što se lopta poslije obranjenog jedanaesterca automatski vraća ekipi koja je skrivila obranjeni jedanaesterac. Ovo je za sada praksa samo kada se jedanaestercima odlučuje pobjednik poslije produžetaka.

Nadoknada vremena bi otišla u zaborav, jer bi kao i kod svakog prekida vrijeme bilo zaustavljeno, što se podrazumijeva i kada “padne” gol. Publika bi imala jasan uvid i u sudačku štopericu jer bi štoperica bila prikazana na semaforu stadiona. Na taj način se sprječava sudačka tolerancija i proizvoljno produžavanje trajanja utakmice.

Sudac bi mogao označiti kraj susreta tek kada lopta izađe izvan terena, što je donekle slično sadašnjem rješenju kada se obično čeka da lopta izađe izvan igre i da je golman izvede prije posljednjeg sudačkog zvižduka.


Odbor Međunarodne nogometne asocijacije čine četiri nacionalna saveza (Engleske, Irske, Škotske, Walesa) plus FIFA. Svaki od nacionalnih saveza ima po jedan glas, FIFA ima četiri tako da nijedna promjena nogometnih pravila ne može proći bez odobrenja FIFA.

Čelnici Odbora kažu da su pojedina pravila već spremna za primjenu jer ne zahtijevaju promjenu pisanih pravila, a o nekima se tek treba razgovarati, ali bez obzira na to što je i dalje riječ o inicijativi i prijedlozima, nogomet će u slijedećim godinama doživjeti promjene.

Neke od njih će se možda dopasti ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu, ali će mu neke svakako oduzeti stari šarm zbog koga se ponekad i danima spremamo za jednu utakmicu voljenog kluba ili reprezentacije.

Kopirati
Drag cursor here to close