Zrinjski vs Velež

U oba kluba složni: "Neka mostarski derbi bude praznik nogometa!

Sport / Nogomet | 26. 09. 2014. u 11:14 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči 27. poslijeratnog i 25. službenog mostarskog derbija Zrinjskog i Veleža u Mostaru se osjećaju tenzije i ozračje približavanja važne i velike utakmice, ali nema ni blizu one napetosti kakva je nekada vladala.

Policija i organizatori spremni su za ovu subotu, a predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić apelirao je i na sve medije da se prije i poslije gradskog derbija ne dižu nepotrebne tenzije.

“Zamolio bih sve medije da svojim izvještavanjem doprinesu da gradski derbi bude praznik sporta, jer Mostar to zaslužuje. Želio bih da se napokon može reći da Mostar nije grad slučaj, te da se napravi atmosfera kakvu zaslužuju oba kluba i njegovi navijači”, kazao je Šišić koji je u prostorije Sportskog saveza doveo trenere i igrače obaju momčadi.

“Znamo kome idemo. Čeka nas prvak, jako kvalitetna ekipa i dobro vođena. Zasluženo su bili prvaci prošle sezone, a i ove su u dobroj formi. Respektiramo ih maksimalno, ali znamo da imamo svoje adute. Mislim da smo puno ozbiljnija ekipa nego prošle sezone. Nastojat ćemo da igramo dobru utakmicu, da se držimo svog stila, a ako uspijemo u tome možemo se nadati nečemu”, istaknuo je trener Veleža Nedim Jusufbegović, momčadi koja će gostovati kod aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine.

“Naravno, nećemo se samo mi pitati u subotu. Svoju riječ imat će i ekipa Zrinjskog, ali opet naglašavam, uz pamet i strpljenje možemo do dobrog rezultata”.

Apel navijačima

Stadion pod Bijelim brijegom trebao bi biti ispunjen, jer očekuje se i lijepo vrijeme. Svoje mjesto na tribinama zauzet će navijači Veleža. Oba trenera pozvali su i jedne i druge da se potrude pa da se u nedjelju više govori o nogometu i ugođaju, a ne o nečemu drugom.
Ultrasi će biti uz nas, kao što su na svakom terenu. Znamo što im znači utakmica, ali ih molim da apsolutno respektiraju igrače Veleža i njihove navijače, no da budu zdušno uz nas kao i dosad. Volio bih da bude lijepa atmosfera i da dostojno prezentiramo HŠK Zrinjski”, kazao je Karačić, a Jusufbegović, koji je i kao igrač bio sudionik derbija, dodao je:
Ovo prije svega biti sportski događaj, tako i treba promatrati ovu utakmicu i sve aktere, a akteri su igrači, treneri i navijači. Očekujem da ova utakmica opravda epitet derbija, kako na terenu tako i na tribinama. Želio bih od navijača da koriste samo svoje dlanove i grla i da naprave atmosferu kakav derbi zaslužuje. Sve ostalo je nepotrebno i ne vodi ničemu.”

Inače, sve je proteklo u razmjenjivanju komplimenata i uvažavanju dvojice uspješnih trenera na klupi mostarskih klubova, premda će obojica trenera pokušati doći do strašno važne pobjede.

“Derbi je uvijek posebna utakmica. Znamo kakvu ulogu ima i što donosi derbi. Respektiramo igrače Veleža, ali uz sve njihove kvalitete ipak najviše cijenim Jusufbegovića koji je to sve kvalitetno posložio i najviše se bojim da nas on ne iznenadi”, kazao je trener Zrinjskog Branko Karačić koji je triput vodio Plemiće protiv Veleža – dvaput je remizirao, a zadnji put izgubio 0:1 u Vrapčićima.

“Kvaliteta je na strani Zrinjskog, to smo pokazali prošle sezone. Čeka nas vrlo tvrda i neizvjesna utakmica ali, uz sve naše probleme koji se tiču igračkog kadra,vjerujem da ću i ja dočekati da kao trener Zrinjskog pobijedim Velež. Iako sam ga pobjeđivao u drugim klubovima… ”.

Velež će u derbiju nastupiti bez suspendiranog Samira Merzića, a ostali su svi spremni. Zrinjski, s druge strane, ima malo većih problema.

“Ivo Zlatić na trening utakmici s Braniteljem je dobio udarac i on i Pavle Sušić ne konkuriraju za sastav. Pojavio nam se problem s kapetanom Stojkićem koji je dobio virozu i njegov nastup pod upitnikom je do zadnjeg dana. Sigurno da nam je to problem, ali imamo široki igrački kadar i ima načina kako da ga nadoknadimo”, dodao je Karačić.

Domaćini su nekada ove susrete redovno dobivali, no stvari su se promijenile, pa je Zrinjski znao dobivati u Vrapčićima, a i Velež je pobjeđivao pod Bijelim brijegom. Doduše, samo jednom u kupu.

“Zrinjski je pod većim pritiskom. Danas je teže igrati domaće utakmice jer navijači imaju velika očekivanja”, kazao je kapetan Veleža Mustafa Kodro, a s njim se složio ponajbolji igrač Zrinjskog Ivan Crnov.

“Znamo što znači derbi, znamo i da naši navijači traže jako puno od nas u subotu. Slažem se da domaći teren donosi veliki pritisak, no kod nas je pritisak pozitivan i probat ćemo ući hladne glave uz želju da pobijedimo”.

Sudar Zrinjskog i Veleža igra se u subotu u 17 sati, a prijenos je na BHT.

Gradski derbi pod Bijelim Brijegom u Mostaru bit će i humanitarnog karaktera. Udruga Zagrljaj, uz potporu HŠK Zrinjski, organizira dobrovoljno prikupljanje novčanih priloga za pomoć u liječenju osmogodišnjeg Andija Milasa o čemu smo već pisali. Na stadionu će biti postavljene kutije u koju će se ubacivati dobrovoljni prilozi za malog sugrađanina.
Kopirati
Drag cursor here to close