Lopta okrugla

TIH: Huliganski ispad rezultat je neodgovornog odnosa prema sportu

Sport / Nogomet | 19. 06. 2016. u 09:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International Hrvatska (TIH) smatra da je huliganski ispad na utakmici Hrvatska-Češka na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj rezultat neoodovornog odnosa prema sportu te da je odgovornost na svakome od nas,

TIH zato apelira na sve a to, stoji u njihovu priopćenju koje su uputili u subotu, nisu samo nogometni dužnosnici, političari ili sportski djelatnici – to smo svi mi stanovnici Hrvatske koji smo odgovorni za ovakvo stanje.

Navodi se da je “huliganski ispad na nogometnoj utakmici u Francuskoj pokazao što znači biti neodgovoran. Bez poštenja, integriteta i odgovornosti nema stvarnih promjena u hrvatskome sportu koji je važan dio našeg identiteta. Nisu dovoljni samo zakoni, propisi, inspekcijske kontrole, represija i politizacija sporta, a posebno nogometa”.

Tijela javne vlasti, tvrdi TIH, dužna su osigurati da se javni novac učinkovito ulaže, da se izbjegne politizacija sporta i najstrože kazne sve nepravilnosti, a građani imaju pravo tražiti, zahtijevati i dobiti priliku da u sportu uživaju i da navijaju.

TIH smatra da bi nas ovaj huliganski ispad trebao osvijesti da kao društvo nismo učinili ništa u sprječavanju neprihvatljivoga ponašanja pojedinaca u nogometu. Tolerirali smo nepravilnosti, nismo reagirali i još uvijek mislimo da novcem možemo kupiti sve.

“Odakle nam novac za plaćanje visokih sportskih kazni? Čiji je to novac? Odakle huliganima novac za baklje? Odakle im novac za odlazak na utakmice? Što huligani rade kada nisu na utakmicama?”, pitanja su koja postavlja TIH.

Ističe se kako su naši reprezentativci pokazali što znači igrati utakmicu, poštivati pravila, boriti se, riskirati, poticati, surađivati, slušati i uvažavati.

“Znali su da je lopta okrugla i da nema rezultata bez postignutoga gola. Oni nisu mogli utjecati na neodgojene pojedince. Na njih smo trebali utjecati mi – njihovi roditelji, obitelji, kolege, prijatelji, susjedi, sugrađani, učitelji, profesori, liječnici, stručnjaci. Zašto nismo ništa poduzeli, a mogli smo i trebali smo”, zaključila je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Kopirati
Drag cursor here to close