Sarajevo Grand Prix

Sve spremno za veliku biciklističku utrku ''Sarajevo Grand Prix''

Sport / Ostali sportovi | 19. 06. 2014. u 13:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biciklistička utrka ''Sarajevo Grand Prix'', projekt organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije (UCI), uz aktivnu podršku Tour de Francea, bit će održana 22. lipnja u sklopu projekta ''Sarajevo u srcu Europe''.

Utrka je uvrštena u kalendar UCI-a, a okupit će oko 140 natjecatelja iz više od 20 zemalja svijeta. U suradnji s Biciklističkim savezom Balkana, utrka će predstavljati i Balkansko prvenstvo za 2014. godinu.

Direktor utrke i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da će u okviru ''Sarajevo Grand Prixa'' biti održan i veliki broj drugih aktivnosti kojima se želi promovirati biciklizam, Bosna i Hercegovina, ali i podsjetiti na žrtve Prvog svjetskog rata, te da organizacija trke 'teče' po planu i da će vremenski uvjeti vjerovatno biti odgovarajući.

- Ovo nije samo sportski već i društveni događaj. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, da pokažemo vlastima ovog grada koliko nas ima. Imamo priliku da se družimo s vrhunskim biciklistima, promoviramo kulturu zdravlja i ekologiju - kazao je Berbić.

U Sarajevo će doći nekadašnji velikani svjetskog biciklizma poput Francuza Bernarda Hinaulta, Bernarda Theveneta, Irca Stephena Rochea, Amerikanca Grega Lemonda, Nizozemca Joopa Zoetemelka, Talijana Felicea Gimondija i drugih.

Uz poznate bicikliste, u Sarajevo će doći i veliki broj drugih javnih osoba Francuske, koja ove godine u suradnji s organizacijom Tour de France želi posjetiti stratišta Prvog svjetskog rata, u kojem je ta zemlja izgubila oko milijun i po ljudi.

To je potvrdio i veleposlanik Francuske u BiH Roland Gilles, idejni tvorac utrke zajedno sa suprugom, trofejnom biciklistinjom, Claudiom Carceroni de Carvalho.

- U Sarajevo će doći velika biciklistička imena kao i cijeli glavni stožer Tour de Francea. Oni će dati svoj pečat poruci koju želimo da pošaljemo. Poruka koju želimo poslati važi za sve događaje koji će biti organizirani povodom 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata - istaknuo je Gilles i dodao da je 12. Tour de France krenuo iz Pariza 28. lipnja 1914. godine, u isto vrijeme kada je u Sarajevu ubijen Franz Ferdinand.

Utrka će krenuti iz Istočnog Sarajeva i završiti u Sarajevu, a bit će organiziran i televizijski prijenos uživo. Za rekreativce organiziran je ''Sarajevo Tour'' - biciklijada od Istočnog Sarajeva do Sarajeva, u kojoj bi trebalo sudjelovati više od 5.000 rekreativaca.

Sudionici ''Sarajevo Toura'' će dobiti majice i 4.000 različitih nagrada. Bit će organizirane i ''Fun zone'' u kojima će sudionici moći uživati u različitim sadržajima.

U sklopu projekta ''Sarajevo u srcu Europe'' bit će održana posebna manifestacija, ''Europe Family Day'', na kojem će u saradnji s veleposlanstvima građanima BiH biti predstavljene zemlje Europe.

Cijeli događaj će pratiti veliki broj domaćih i svjetskih novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close