Mundobasket

Sutra počinje SP: Hrvatska u Sevillu otišla s nadom u medalju

Sport / Košarka | 29. 08. 2014. u 12:20 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 30. kolovoza, u četiri španjolska grada, Sevilli, Granadi, Bilbau i Gran Canariji počinje 17. svjetsko prvenstvo za košarkaše, na kojem će se među 24 momčadi po treći put naći i reprezentacija Hrvatske.

Najbolji hrvatski košarkaši, pod vodstvom izbornika Jasmina Repeše, koji su prošlogodišnjim četvrtim mjestom na Eurobasketu u Sloveniji izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, otišli su u Španjolsku bez pompoznih najava. No, dojam koji su ostavili u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Litve i dobro raspoloženje među igračima, daju naslutiti da su spremni zablistati na velikoj sceni.

"Moramo zadovoljiti obavezni dio u obrani, u atletskom dijelu, u koncentraciji. To nam je ponekad nedostajalo u prošlosti za ostvarenje boljih rezultata", naglasio je Repeša.

Niz pobjeda ostvaren u Sloveniji i ulazak u krug reprezentacija koje su bile u borbi za odličja, stvorio je pozitivnu klimu oko reprezentacije. U takvom ozračju i igrači vjeruju da su sposobni za iskorak na velikoj sceni.

"Vjerujem da se možemo nositi sa svima. Teško je govoriti o konkretnom rezultatu. Mislim da možemo osvojiti prvo mjesto u skupini, a onda u osmini finala moramo pokazati raskoš talenta", želja je Darija Šarića koji će u subotu, u utakmici protiv Filipina, debitirati na Svjetskom prvenstvu.

"Ako ne dopustimo da nas nešto izbaci iz takta, ako pokažemo mentalnu čvrstinu, možemo napraviti dobar rezultat. U taktičkom dijelu možemo odgovoriti svim zahtjevima koji će pred nas staviti suparnici na Svjetskom prvenstvu", uvjeren je izbornik Repeša.

Hrvatska bi u skupini trebala voditi borbu za prvo mjesto protiv Grčke i Argentine, dok bi utakmice protiv Filipina, Portorika i Senegala trebale biti nešto lakši ispiti za Repešine izabranike. Osvajanje što bolje pozicije u skupini važno je zbog križanja za skupinom A u nokaut fazi natjecanja, koja započinje osminom finala.

Za očekivati je da će domaćin Španjolska, koja će na ovom prvenstvu zaigrati u najjačem mogućem sastavu i tražiti put prema drugom svjetskom naslovu, nakon trijumfa 2006. u Japanu, osvojiti prvo mjesto u skupini A. Tako će momčad koja osvoji prvo mjesto u skupini B Španjolce moći sresti tek u polufinalu. No, i do tamo će biti dug put, jer osim Španjolaca, među potencijalnim suparnicima iz skupine A ima mnogo kvalitetnih reprezentacija.

U toj skupini je aktualni europski prvak Francuska, ali značajno oslabljena neigranjem Tonyja Parkera. Opasan i fizički vrlo moćan je Brazil s trojicom NBA centara, Thiagom Splitterom, Andersonom Varejaom i Nene Hilariom, te s igračem Barcelone Marcelinhom Huertasom na poziciji razigravača. U krugu reprezentacija koje će igrati u osmini finala trebala bi biti i Srbija s Milošom Teodosićem, Bogdanom Bogdanovićem i Nenadom Krstićem kao glavnim zvijezdama, te novim izbornikom Aleksadrom Đorđevićem uz parket.

Na prvi pogled, donji dio ždrijeba Svjetskog prvenstva, u kojem će se križati skupine C i D, na papiru djeluje značajno slabije od dijela u kojem je Hrvatska.

"U našem dijelu momčadi djeluju ujednačenije. Križanje u osmini finala je u našem dijelu zeznutije. Ovako, na papiru, u donjem dijelu osim Amerikanaca i Litve nema neke posebno snažne reprezentacije", proanalizirao je ždrijeb hrvatski kapetan Roko Ukić.

Amerikanci će u obranu naslova svjetskog prvaka krenuti s reprezentacijom u kojoj neće biti najvećih NBA zvijezda poput LeBrona Jamesa ili Kevina Duranta, najboljeg igrača SP-a u Turskoj. Osim otkaza, američkom izborniku Mikeu Krzyzewskom su momčad krojile i ozljede, a najveću nesreću imao je Paul George koji je slomio obje potkoljenične kosti.

No, i u ovakvom sastavu Amerikanci su glavni favoriti za zlato. Igrom će dirigirati oporavljeni Derrick Rose i mlada zvijezda Clevelanda Kyrie Erving. Oni koji će željeti svladati Amerikance morat će pronaći način kako zaustaviti vanjski šut Stephena Curryja i limitirati napadački potencijal Jamesa Hardena. Pod košem će glavnu riječ voditi zvijezda New Orleansa Anthony Davis.

Amerikancima bi na putu do finala najozbiljniju prepreku trebali predstavljati europski doprvaci Litavci, iako su nakon zagrebačkog sraza s Hrvatskom ostali bez ozlijeđenog kapetana Mantasa Kalnietisa. Litva je reprezentacija koja je u prošlosti rijetko zakazala na velikim natjecanjima, pa su tako i prije četiri godine u Turskoj osvojili broncu, iako ih u prognozama nitko nije vidio tako visoko.

Lijepa se prilika za dobar rezultat otvara i reprezentaciji Slovenije, što će umnogome ovisiti o tome kako će igrati Goran Dragić, član treće NBA petorke u prošloj sezoni. Slovenske ambicije bi bile još izraženije da je Jure Zdovc u momčadi mogao imati iskusni Barcelonin dvojac, Erazema Lorbeka i Boštjana Nachbara, a centarskoj bi liniji dobro došao i Gašper Vidmar.

Još kvalitetniju reprezentaciju mogla je imati i Australija, da je u sastavu Andrew Bogut. No, i ovako su dobro popunjeni na centarskim pozicijama s Aronom Baynesom, Davidom Andersenom i Nathanom Jawaijem, a na vanjskim im ionako nikad nije nedostajalo kvalitete. Dellavedova i Exum su razigravači s NBA pedigreom, a šuteri Joe Ingles i Brad Newley mogu razbiti gotovo svaku obranu.

U "američkoj" skupini C, bit će zanimljivo vidjeti borbu Turske, Finske, Ukrajine i Novog Zelanda za tri mjesta koja vode u osminu finala.

Kad bi se sva predviđanja ostvarila, 14. rujna bi se u Madridu za naslov trebale boriti reprezentacije SAD-a i Španjolske, dvije momčadi u kojoj su bez NBA iskustva samo trojica Španjolaca (Reyes, Llull i Abrines). Amerikanci traže put prema petom naslovu, a Španjolci prema drugom. Uspiju li ponoviti Tursku, američki košarkaši će prvi put u povijesti obraniti naslov svjetskih prvaka. Na dosadašnjih 16 svjetskih prvenstava to je pošlo za rukom samo Brazilu (prvaci 1959. i 1963.) i Jugoslaviji (1998. i 2002.).
Kopirati
Drag cursor here to close