24. svjetsko prvenstvo

Sutra počinje SP: BiH čeka povijesni nastup, Hrvatska se nada medalji

Sport / Rukomet | 14. 01. 2015. u 10:41 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje će biti održano od 15. siječnja do 1. veljače. Najboljim bh. rukometašima je to povijesni plasman na završnicu SP-a.

Rukometni stručnjaci na 24. završnom turniru najveće šanse daju braniocima naslova Španjolcima te Francuzima, Dancima i Hrvatima. Hrvati su favoriti grupe B u kojoj se nalazi i reprezentacija BiH.

Visoko kotiraju i reprezentacije Švedske, Slovenije, Poljske i Islanda. Islanđani su u dodatnim kvalifikacijama eliminirani od reprezentacije BiH, ali su naknadno dobili poziv, kao i Saudijska Arabija, da popune mjesta upražnjena nakon što su sudjelovanje otkazali Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein.

Španjolci će u Kataru nastupiti u izmijenjenom sastavu, a između ostalog neće biti izbornika koji je tu zemlju prije dvije godine vodio do titule prvaka Valeria Rivere, koji je za velike novce preuzeo ambicioznu katarsku reprezentaciju.

Francuze, koji su nakon rezultatski slabije 2013. godine pobijedili na prošlogodišnjem europskom prvenstvu u Danskoj, većina smatra velikim favoritima i ovog natjecanja.

Jedan od favorita je i reprezentacija Danske, koja je u posljednjih deset godina uvijek u samom vrhu. Danci su se zasitili drugog mjesta koje su osvajali na svjetskim prvenstvima 2011. i 2013. godine, te na domaćem europskom prvenstvu 2014.

Hrvati su na posljednjim velikim natjecanjima, s izuzetkom prošlogodišnjeg EP-a u Danskoj, uvijek osvajali neku od medalja i zasigurno su jedan od najozbiljnijih konkurenata za sami vrh rukometnog svijeta.

Izabranici BiH izbornika Dragana Markovića već su postigli veliki uspjeh samim plasmanom na smotru najboljih rukometnih timova svijeta. BiH će u Kataru pokušati napraviti korak više i plasirati se u osminu finala natjecanja i ostvariti jedan od najvećih sportskih uspjeha u povijesti bh. sporta.

Prvi susret grupe B reprezentacija BiH će igrati u petak protiv Irana (13.00), a Hrvatska istog dana u 17 sati igra s Austrijom. BiH i Hrvatska susret će se u posljednjem kolu skupine, 23. siječnja.

Osminu finala će izboriti po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe, dok će petoplasirane i šestoplasirane ekipe nastupiti u takozvanom ''predsjedničkom kupu''.

Katar je za potrebe završnog turnira izgradio tri sportska objekta u Dohi, višenamjensku dvoranu ''Lusail'' kapaciteta 15.300 gledalaca, dvoranu ''Al Sadd'' kapaciteta 7.700 gledalaca i dvoranu katarskog rukometnog saveza ''Duhail'' s 5.500 sjedećih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close