Ugled

Sponzori raspalili po FIFA-i

Sport / Nogomet | 28. 05. 2015. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni sponzori Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) izrazili su "ozbiljnu zabrinutost", nakon što je Washington optužio dužnosnike ovog tijela za reketiranje, prevaru i pranje novca.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog optužbi, kompanija Coca-Cola objavila je kako je ovaj slučaj "okaljao misiju i ideale Svjetskog prvenstva u nogometu".

Glavni sponzori FIFA-e, uključujući kompanije Adidas, Coca-Cola, Visa, Sony, Gazprom i Hyundai/KIA suočavaju se s pozivima da pojačaju pritisak na FIFA-u, dok se povećava broj optužbi za korupciju, prenijela je Srna.

Iz Adidasa je objavljeno kako je ova kompanija u potpunosti posvećena kulturi koja promovira visoke etičke standarde i da isto očekuju od svojih partnera.

Podsjećamo, sedam dužnosnika FIFA-e uhićeno je jučer u švicarskom gradu Zurichu, a istragom je obuhvaćeno 14 osoba.

U međuvremenu, za danas je zakazan sastanak UEFA-e, na kome će se odlučiti o eventualnom bojkotu sutrašnjeg glasovanja za predsjednika FIFA-e.

UEFA je objavila da su posljednji događaji "tragedija za FIFA-u i da kaljaju ugled nogometa u cjelini", te da je korupcija duboko ukorijenjena u kulturu FIFA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close