‘Kritična masa’

Sarajevski biciklisti za ravnopravnost u prometu

Sport / Ostali sportovi | 25. 07. 2015. u 06:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesta biciklistička manifestacija ''Kritična masa'' održana je jučer u Sarajevu s ciljem skretanja pažnje na probleme koji se događaju na prometnicama te ukazivanja na ravnopravnost biciklista u prometu. Sarajevski biciklisti okupili su, kako kažu, da bi skrenuli pažnju na greške vozača motornih vozila, ali i samih biciklista.

Jedan od organizatora manifestacije Senad Bečković kazao je da manifestacija poprima oblik koji organizatori žele i skreće pažnju na potrebe i probleme biciklista u glavnom gradu BiH.

‘’Zadovoljni smo odazivom biciklista, a sama manifestacija napreduje i ispunjava cilj zbog kojeg je i pokrenuta, a to je skretanje pažnje na biciklizam u Sarajevu. Cilj nam je da postanemo ravnopravan sudionik u prometu, a kada dobijemo neophodne biciklističke staze kroz cijeli grad neće biti potrebe da se vozimo ulicama. Zadovoljni smo stazama koje su do sada napravljene, u čemu prednjače općine Novi Grad i Ilidža, napredak se osjeti i očekujemo da će biti još bolje ‘’, izjavio je Bečković.

Dodao je da će ''Kritična masa'' biti održavana svakih petnaest dana dok god bude lijepo vrijeme u Sarajevu, dok će se u hladinjim razdobljima manifestacija održavati svakih 30 dana.

Kako su neoprezni i bahati vozači velika prijetnja za bicikliste, tako su, naglašeno je, i biciklisti opasni za pješake. Organizatori ''Kritične mase'', stoga, apeliraju na bicikliste da se u promeut kreću jedan za drugim i da ne ugrožavaju pješake.

Kopirati
Drag cursor here to close