Euro 2016

Rukometna reprezentacija počinje novu kampanju

Sport / Flash | 27. 10. 2014. u 14:43 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom s Bjelorusijom u srijedu u Minsku, otvara novi ciklus kvalifikacija za nastup na Europskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj.

Reprezentacija se u punom sastavu okupila u nedjelju, prvi put nakon tri mjeseca od povijesnog plasmana na svjetsko prvenstvo, koje će se u siječnju igrati u Kataru.

Izbornik Dragan Marković kazao je da ga raduje činjenica da su igrači odmah poslije utakmica u svojim klubovima stigli na okupljanje, iako su imali dozvolu da idu svojim kućama i obiteljima.

'Imamo sjajnu atmosferu u ekipi. Vrijeme za nove kvalifikacije i novu odgovornost i sigurno da se mora stišati groznica nakon plasmana na SP-u', kazao je Marković.

Uvodni susret s Bjelorusijom Marković ocjenjuje kao izuzetno težak, jer se, po njegom mišljenju, radi o kvalitetnom protivniku.

Boje reprezentacije BiH branit će 19 igrača: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Peđa Dejanović, Alen Ovčina, Mirko Mikić, Nikola Prce, Duško Čelica, Ivan Milas, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Josip Perić, Kosta Savić, Dejan Malinović, Marko Panić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Faruk Vražalić i Deni Velić.

'Mi nemamo što izgubiti, a oni ako izgube gube priliku za drugo mjesto i mi smo sigurno u prednosti. Pripremili smo se za njihove sisteme igre, u obrani 5:1 i 6:0. Ukoliko odigramo kako znamo očekujem pozitivan rezultat. Naša najveća šansa je zajedništvo i svakako je da idemo na trijumf protiv Bjelorusije', kazao je Marković.

Dodao je da su svi igrači na okupljanje došli zdravi i da jedva čekaju susret s Bjelorusima.

Reprezentativni srednji bek Ivan Karačić, koji već tri sezone brani boje najboljeg bjeloruskog kluba - Brest Meškova, najbolje poznaje snagu protivnika, s obzirom na to da iz tog kluba dolazi najviše reprezentativaca.

'Većina njihovih igrača su moje klupske kolege. Mogu reći da su vrhunski sportaši. Bit će nam jako teško u Minsku. Radi se o veoma ozbiljnoj reprezentaciji, koju vodi iskusni ruski stručnjak Ševcov. Učesnici su tri zadnja velika natjecanja. Sigurno da nam neće biti lako, ali nadam se našoj pobjedi', kazao je Karačić.

Reprezentacija BiH u Minsk putuje u utorak u jutarnjim satima čarter- letom sa Sarajevskog aerodroma, a istog dana u večernjim satima će obaviti trening.

Povratak u BiH, odnosno u Tuzlu, u kojoj će 2. studenog odigrati drugi susret kvalifikacija, predviđen je za četvrtak.

U kvalifikacijama, koje će se igrati do sredine juna 2015. godine, učestvuje 28 reprezentacija, svrstanih u sedam grupa. Na EP-u će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe i jedna najbolja trećeplasirana reprezentacija te domaćin Poljska.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP
29. 10.: Bjelorusija - BiH
2. 11.: BiH - Danska
29./30. 4. 2015: BiH - Litva
2./3. 5. 2015: Litva - BiH
10./11. 6. 2015: BiH - Bjelorusija
13./14. 6. 2015: Danska - BiH

Kvalifikacijske grupe:
Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Nizozemska, Turska
Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litva, BiH
Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija
Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael
Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina
Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska
Sedma grupa: Španjokska, Njemačka, Austrija, Finska
Kopirati
Drag cursor here to close