Finale Kupa u Mostaru

RK Izviđač: Dvorana je bila neuvjetna, a suđenje lakrdija

Sport / Rukomet | 05. 06. 2017. u 12:26 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometaši Zrinjsko s 33:31 sinoć su u Mostaru osvojili Kup BiH pobijedivši u produžecima Izviđač iz Ljubuškog.

''Skauti'' nisu bili zadovoljni suđenjem sudačkog para Emir Dautović i Vejsil Beširević koji su se na ovoj utakmici oprostili od suđenja.

Izvještaj sa službene stranice Izviđača prenosimo u cijelosti:

Režija kakve se ne bih postidjeli ni najveći svjetski redatelji, sve je isplanirano do najsitnijeg detalja od suđenja, dekora u dvorani, medijske slike koju je svojim komentarima u javnost poslao objektivni „stručni komentator“, „peglajući“ svaku odluku sudaca na štetu Izviđača, a bilo ih je kao u priči.

Neuvjetna dvorana

Nigdje u svijetu, ali očito u BiH sve je moguće, jedno finale kupa se ne bi moglo održati u onakvim uvjetima. Na parketu dvorane na Bijelom brijegu, tik uz samu aut liniju, bile su tv kamere, komentatorski stol, poredane stolice duž cijele aut linije na kojima su sjedili navijači.

Takvo nešto niti poznaju niti dopuštaju propisi u kojima je jasno sve propisano. Međutim to očito nitko nije vidio ili nije htio vidjeti, a zato su zadužene i plaćene službene osobe i povjerenik natjecanja, ali oni očito vide ono što hoće vidjeti.

Lakrdija od suđenja

A što reći o „djeliteljima pravde“, koje je očito netko delegirao s zadatkom? Suce koji se opraštaju od suđenja, koji ne mogu imati više nikakvih sankcije kao suci za svoje odluke, netko nije slučajno odredio. Pored sudaca s IHF znakom, koji sebi ne bi dopustili blamažu i doveli u pitanje svoj status sudaca s međunarodnih znakom, delegirana su tri sudačka para koji sudili po nečijem zadatku i željama. Kako je to izgledalo mogao je vidjeti svatko objektivan, tko poznaje pravila i propise rukometne igre.

Od samog početka krenulo se s „brutalnim“ sudačkim odlukama, kojima je bio cilj unijeti nemir i nervozu među igrače i klupu Izviđača u čemu se uspjelo. Teško je bilo ostati miran, možda se trebalo više priprema za takvu situaciju, ali očito nitko nije mogao pretpostaviti da bi sve to moglo biti tako drastično. Domaći su bez ijedne akcije u 6. minuti imali vodstvo 5:0, na jednom dijelu terena se vidjelo i izmišljalo sve, a na drugom se bili potpuno slijepo. Lakrdija od suđenja imala je svoje amplitude, ali ni u jednom trenutku nije se odstupilo od zacrtanog i režiranog scenarija.

Ono sinoć je sve osim sportskog poraza

Poraz je sastavni dio sporta i na njega treba računati i od njega ne treba bježati, ali da te netko potkrada brutalno cijelu utakmicu, takav poraz ne smije se priznati niti prihvatiti, međutim svoje greške ne smiješ prešutjeti i od njih bježati, bilo ih je. Ali greške Izviđača ne trebaju biti alibi službenim osobama za onakvo ponašanje.

Nakon puno bolnijeg poraza u Živinicama ni u jednom trenutku nije se tražio alibi u sudcima i suparniku, već je jasno i glasno rečeno, sami smo krivi, čestitalo se domaćinu i sucima, ali ovaj put tako nešto se ne može reći ni priznati. Izviđač je izgubio puno finala Kupa BiH, svaki put je znao korektno priznati poraz i čestitati pobjedniku i to Izviđaču nikad nije bio problem, ali ono sinoć je sve osim sportskog poraza.

Izviđač je dobio još jednu lekciju, lekciju iz koje će sigurno izvući pouke, zbiti redove i pokazati svima da ga zanimaju samo rezultati postignuti samo na sportski način. Žalosno je što se mora umjesto izvještaja s jedne utakmice koja je trebala biti festival sporta na ovakav način izvještavati. Neka to bude na čast i ponos onima koji su ovo izrežirali'', stoji na službenoj stranici Izviđača.

Kopirati
Drag cursor here to close