Lažni navijači

Rješenje za prazne stadione: U Kataru plaćaju radnicima da idu na utakmice

Sport / Nogomet | 18. 12. 2014. u 13:57 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici u Kataru, angažirani na izgradnji stadiona za potrebe Svjetskog prvenstva 2022., plaćeni su i dopunski jer na nogometnim, rukometnim i odbojkaškim turnirima navijaju za Katar.

Oko 150 radnika je bilo plaćeno da navijaju na "Katar Openu", međunarodnom turniru u odbojci na pijesku, koji je igran prošlog mjeseca, piše "Guardian", prenose Nezavisne novine.

Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) je nedavno na svojoj stranici objavila da je natjecanju pod njihovim okriljem u Kataru okupilo "velik broj navijača". Ipak, kasnije su istaknuli kako ova organizacija nije znala da se radi o lažnim navijačima te da će tražiti objašnjenje od organizatora turnira.

"Radnici iz Gane, Kenije i Nepala koji rade u Kataru kao autobuski i taksi vozači rekli su da ne idu na utakmicu zbog odbojke, već zbog novca", prenosi AP.

Prosječna "nadnica" za navijanje iznosi 30 katarskih riyala ili osam dolara, a za taj novac sezonski radnici iz Afrike i Azije rado ispune autobus i odu na utakmicu, gdje obučeni u tradicionalnu katarsku nošnju temperamentno navijaju, piše AP.

Među najmanje plaćenim navijačima su oni iz Kenije i Nigerije. "Guardian" piše da su radnici iz ove dvije zemlje dobivali 20 riyala, što je nešto manje od šest dolara. Ovakva ponuda privlačila je mnoge navijače da idu na odbojkaške utakmice.

Da nema pravila u plaćanju, pokazuje i potvrda jednog "navijača" iz Kenije, koji je za prisustvo na rukometnoj utakmici dobio čak 50 riyala, što je nešto manje od 15 dolara, dok se za gledanje nogometne utakmice u prosjeku dobiva između 20 i 25 riyala, piše "Guardian".

Katar ima svega 2,1 milion stanovnika i najbogatija je zemlja na svijetu po glavi stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close