Dan 'čeličnog čovjeka'

Prvi bh. triatlonac na EXTREME Ironmanu u Italiji

Sport / Nogomet | 23. 08. 2017. u 13:15 Z.S. / D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Palić, 31-godišnji je triatlonac iz BiH i najbolji državni Ironman.

Ekipa portala Bljesak.info provela je dan s 'čeličnim čovjekom', na obali Neretve, te brdima i stazama u okolici Jablanice, koji dnevno nekoliko sati pliva, vozi bicikl i trči.

Zanimljivu priču ovog magistra elektrotehnike iz Jablanice koji je odlučio srušiti sve ljudske fizičke i psihičke barijere možete pročitati u ekskluzivnom razgovoru za Bljesak.info.

Za početak, predstavi nam se, koliko imaš godina, gdje živiš i čime se baviš?

Zovem se Nermin Palić i imam 31 godinu. Po zanimanju sam magistar elektrotehnike. Nakon završenog Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, posao sam našao u rodnoj Jablanici i trenutno radim na HE Salakovac. Nakon zaposlenja nisam prestao sa stručnim usavršavanjem i trenutno završavam doktorski studij na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Odakle uopće želja za natjecanje u Ironman triatlonu, što je to što te privlači?

Za mene osobno Ironman predstavlja pomicanje vlastitih granica. Zamislite da trčite maraton (42 km). Ako niste u dobroj formi i ako niste ozbiljno trenirali, to zvuči poprilično iscrpljujuće. Ironman počinje s 3.8 km plivanja, nakon čega slijedi 180 km duga vožnja biciklom. Kao šlag na tortu, na kraju dolazi 42 km trčanja maratona.

Ironman triatlon predstavlja vrhunski sport izdržljivosti – kako fizičke, tako i psihičke. Utrka je jako duga (ukupno 226 km) i zadnjih nekoliko sati utrke do izražaja dolazi psihička snaga pojedinca, jer tijelo doslovno ''vrišti'' da stanete. Uz sve ovo je potrebno detaljno razraditi nutricionistički plan za nekih 10-12 sati maksimalnog fizičkog naprezanja.

Baviš se triatlonom, biciklizmom i trcanjem. Kakvi su rezultati, postoje li neki na koje si posebno ponosan, kakvi su planovi na tom području, ambicije?

 

Od tri sporta koja čine triatlon, biciklizam mi je najdraži. Počeo sam s brdskim biciklizmom i posjetio skoro sve planine u našoj zemlji. Također, adrenalin utrkivanja sam prvi put osjetio u brdskom biciklizmu.

Nakon MTB-a, prešao sam na cestovni bicikl, posljednje tri sezone vozim za BK Mostar i plan je odvoziti što više utrka. Posebnih ambicija nemam, jer biciklizam je izuzetno naporan sport i potrebno je izdvojiti puno vremena, truda i novca da bi se napredovalo.

U lipnju 2015. godine, zajedno s ekipom iz MTBA Sarajevo nastupio sam na Adria Bike Maratonu na Plitvičkim jezerima i na toj utrci sam došao do pobjede. Pored ovog rezultata, izdvojio bih i četvrto mjesto na Jahorina Trail 2015 utrci gdje se trčalo 34 km s Baščaršije na Jahorina ski centar.

Što se triatlona tiče, u 2015. godini završio sam dva Ironman 70.3 (Half-Ironman) triatlona, u Puli i Poreču. Triatlon u Poreču se vodio kao Otvoreno prvenstvo Hrvatske u dugom triatlonu. Vrijeme koje sam ostvario (5.11 sati) bilo bi dovoljno za državnog prvaka Hrvatske (da sam imao licencu Hrvatskog triatlon saveza).

U lipnju 2016. godine, nakon šest mjeseci priprema, sudjelovao sam na svom prvom Ironman triatlonu (Ironman Austria). 226 km dugu utrku završio sam za 10 sati i 24 minute i tako postavio trenutni državni rekord na Ironman triatlonu.

U rujnu 2016. godine na Državnom prvenstvu BiH u brdskom biciklizmu na Gorancima iznad Mostara osvojio sam treće mjesto.

U 2017. godini licenciran sam kao natjecatelj TK Split u Hrvatskom triatlon savezu i u svibnju ove godine sam osvojio treće mjesto na Državnom prvenstvu Hrvatske u srednje dugom triatlonu (Half-Ironman duljina) u svojoj kategoriji i tako stao na podijum s profesionalnim triatloncem Andrejom Višticom.

Što te motivira za daljnji napor i rad?

Život gledam kao niz izazova. Neke izazove sami odaberemo, neke nam život nametne.

Prije nekih 7-8 godina počeo sam s planinarenjem. U to vrijeme smo radili na obnovi planinarskog doma ''Vilinac'' na Čvrsnici. Kako je vrijeme odmicalo, sve više sam bio zagrijan za planinarenje.

Kasnije je planinarenje prešlo u bavljenje alpinizmom i sportskim penjanjem (penjanje ledenih vodopada; kuloara i grebena Čvrsnice, Prenja, Bjelašnice, Visočice; penjanje 300 m visokih stijena u Paklenici).

Kao izazov u ovim sportovima, odabrao sam Mont Blanc (4810 m – koji vrijedi za najviši vrh Alpa i zapadne Europe) i 1. kolovoza 2013. godine sam držao zastavu BiH na vrhu.

Već sam se bavio MTB-om i pomalo sam trčao. Slijedeći izazovi su bili istrčati polumaraton (prvi put na Plitvičkim jezerima) i maraton (Zagreb).

Triatlon je bio logičan izbor za slijedeći sport i u 2015. godini sam sudjelovao na triatlonima u Splitu (Olimpijska duljina), Boračkom jezeru (sprint), Ironman 70.3 Pula (polu Ironman duljina) i Poreč (polu Ironman duljina). Kao vrhunski izazov u svijetu triatlona to je Ironman duljina i 26. lipnja 2016. godine u Klagenfurtu sam postao Ironman.

Naravno, logično pitanje je bilo: ''Što je sljedeće?''

Odgovor je jednostavan: ekstremni triatlon – utrka Ironman distance, ali u izuzetno teškim uvjetima (hladna voda, velika visinska razlika na biciklu i na trčanju). Postoji nekoliko Extreme triatlona u Europi i ja sam se odlučio za ICON Livigno Extreme Triathlon.

Trka počinje u ski centru Livigno na granici Italije i Švicarske (1.800 m nadmorske visine) i pliva se 3,8 km u lokalnom jezeru (13° temperatura vode). Slijedi 195 km vožnja bicikla s 5.000 m uspona. Vožnja kreće iz Italije, prelazi u Švicarsku i vraća se u Italiju i pri tome prelazi preko pet alpskih prevoja. Najviši od njih je Passo de Stelvio (2.758 m nadmorske visine) koji je drugi najviši prevoj u Europi. Nakon bicikla slijedi 42 km dug trail maraton (trči se planinarskim putevima). Prvih 30 km se trči oko jezera kod Livigna, a zatim slijedi 12 km uspon s 1.800 m na 3000 m. Prelaskom ciljne linije na 3000 m nadmorske visine i 226 km u tri discipline postaje se 'ikona'.

Po završenoj utrci, postao bih prva osoba iz BiH ikad koja je završila ekstremnu Ironman i postala ICON.

Što te vodi kroz izazove?

Prije nego se odlučim za bilo koji izazov, pokušam naslutiti kakav je osjećaj nakon ostvarenja cilja. Taj osjećaj je neophodan da bi se održala motivacija u dugim i iscrpljujućim treninzima. U ovim sportovima ne postoje prečice – za ostvarenje cilja potrebno se dobro oznojiti.

Nerminu želimo puno sreće, zdravlja i sretnih kilometara u Italiji, gdje ćemo ga također pratiti.

Kopirati
Drag cursor here to close