Drugo kolo PL

Prvak na Koševu, Široki pod pritiskom

Sport / Nogomet | 30. 07. 2016. u 06:41 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo kolo nije previše iznenadilo, posebno ako ste prije početka sezone znali stvar – dvije o novom premijerligašu iz Jajca.

Možda će i drugih 90 minuta prve sezone Premijer lige BiH u formatu od 12 klubova biti takvo, nedramatično, no atmosfera bi se u pojedinim sredinama mogla naglavačke okrenuti.

Sarajevo – Zrinjski

Zrinjski je uspješno krenuo u kampanju obrane naslova protiv Radnika (2:1), no Mostarce ove nedjelje čeka puno veći izazov – gostovanje Sarajevu. Posljednja tri međusobna obračuna završila su u regularnom dijelu bez pobjednika (Sarajevo je prošle sezone u Kupu dalje prošlo na penale), a posebno je napet bio proljetni prvenstveni okršaj Pod Bijelim brijegom (2:2). No, bilo je to otvaranje proljeća u koje su i jedni i drugi ušli pod velikim pritiskom, a to sada ne bi trebao biti slučaj. U redu, Sarajevo iz prvog kola ima samo bod, ali osvojen u Vječnom derbiju u kojem je remi kroz povijest najčešći rezultat. Zrinjski će biti bez kartoniranog stopera Matije Kataneca, Sarajevo bez nekoliko ozlijeđenih, uključujući Adnana Kovačevića koji je ispao na duže vrijeme.

Široki Brijeg – Sloboda

Bordo tim će ovaj duel dočekati u blagoj psihozi, ali daleko je to od nervoze koju osjećaju u Širokom. Na otvaranju sezone kiksali su kod kuće protiv Viteza (1:1) i već je tu probao plan osvajanja šest domaćih bodova u prva dva kola. Na Pecaru u nedjelju stiže Sloboda koja je na otvaranju bila uvjerljiva protiv Olimpica, a nema sumnje da će Tuzlaci i na Pecari pokušati potvrditi da će i ove sezone igrati važnu ulogu u borbi za sami vrh. Husref Musemić i društvo u prilici su uzvratiti Širokobriježanima za težak poraz u završnici prošle sezone na Tušnju kojim se odmakli od naslova. Široki će morati bez pocrvenjelog Zorana Plazonića, Sloboda i dalje ne može računati na suspendiranog Zajka Zebu.

Olimpic – Željezničar

I u ovom kolu gledate ćemo sarajevski derbi, ne Vječni, nego Mali. Olimpic će dočekati Željezničar. Vukovi ne prolaze kroz najsretnije razdoblje u povijesti, djelovalo je uoči početka sezone kao da kao ekipa, ali i kao klub, organizacijski, nisu uopće spremni početi sezonu, što je težak poraz na Tušnju donekle potvrdio. Željo ima pet vezanih pobjeda u međusobnim duelima i veliku želju vratiti se visoko u gornji dom bh. nogometa – iznad europske linije. Ali o tom, po tom – nakon 22. kola i podjele na Ligu za prvaka i Ligu za bedaka…, ostanak. Vedran Kjosevski i Senad Husić imaju odraditi 'crvendaće'.

Metalleghe – Krupa

Metalleghe – definitivno najugodnije iznenađenje 1. kola. Znali smo da su dobri, i da je Čelik tanak, ali Jajčaci su vjerojatno visokom pobjedom (3:1) i sebe donekle iznenadili. U 2. kolu igrat će prvu od niza domaćih utakmica u Travnik, prvi gost bit će im Krupa…, koja prvi put igra Premijer ligu. Tim iz Krupe na Vrbasu, koji je pak isposlovao da svoje domaće utakmice igra na svom stadionu, svoju je kampanju otvorio remijem s Mladosti,a još jedan pozitivan rezultat legao bi kao kec na desetku. Pitanje je hoće li im to Jajčani dozvoliti, hoćemo li ponovno gledati haku? Metalleghe je u ovom duelu bez suspendiranog Ivana Jurinovića.

Vitez – Mladost

Već djeluje kao par iz Lige za ostanak, a i jedni i drugi mogu nas demantirati već u subotu. Tim Borisa Pavića u Širokom je odigrao hrabro, no kod kuće će biti pod imperativom, a rival iz Donje Obarske, koji je sezonu otvorio bodom osvojenim u Krupi na Vrbasu, to će sigurno znati. Hoće li gosti opravdati najave trenera Ibre Rahimića, koji je uoči sezone najavio iskorak, teško je reći – odgovor je u ovom trenutku, u ovim uvodnim kolima kada se ekipe još traže, nedokučiv. Pobjeda bi i jedne i druge stavila u vrlo, vrlo ugodnu poziciju,

Radnik – Čelik

I jedni i drugi u sezonu su ušli na krivoj nozi. Bijeljinci Pod Brijegom nisu pokazali onu odlučnost i sigurnost iz prošle sezone, koja ih je u konačnici odvela do Kupa i europske scene, Zeničani na Bilinom polju primili previše komada od debitanta. Šansa je ovo i za jedne i za druge, mada je zbog silnih promjena u kadru trenutno teško ocijeniti tko će prije uigrati. Možda bi nekakvu ulogu moglo igrati i dalje nesređeno stanje u Čeliku, odnosno stabilnost koju ima Radnik, ali u prognoze se ne bi davali. Prošle sezone Radnik je kod kuće slavio 2:1, da bi u Zenici domaćini uhvatili puni plijen (2:0).

Parovi 2. kola

Subota


Olimpic-Željezničar    17.30
(Antoni Bandić, Grude)        
Metalleghe BSI-Krupa           17.30
(Edin Jakupović, Bihać)
Vitez-Mladost 17.30
(Adis Mulahasanović, Sarajevo)

Nedjelja


Radnik-Čelik  17.30
(Tomislav Čuić, Tomislavgrad)
Sarajevo-Zrinjski        19.45
(Zoran Grbić, Prijedor)
Široki Brijeg-Sloboda 21.00
(Dragan Petrović, Banja Luka)

Kopirati
Drag cursor here to close