očekivanja

Pregled Serie A: Što nam Talijani nude ove sezone

Sport / Nogomet | 20. 08. 2016. u 06:22 S.Ku.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska je nogometna liga, Serie A, svjetlosnim godinama daleko od zlatnih godina posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća i vremena takozvane velike sedmorke. Danas je takva koncentracija novca, spektakla i (pre)velikih očekivanja rezervirana za engleski Premiership.

Ipak, unatoč lošoj infrastrukturi, nestabilnoj talijanskoj ekonomiji, velikim porezima na plaće igrača i drugim otegotnim okolnostima, Serie A svojim mnogobrojnim ljubiteljima diljem svijeta i dalje nudi dovoljno spektakla. Sezona pred nama bi mogla biti povijesna, Juventus ima priliku osvojiti šesti uzastopni naslov i time ispisati povijest.

U ovome osvrtu pokušat ćemo ukratko predstaviti sve klubove koji se ove sezone natječu kako bismo Vam olakšali praćenje duge sezone na Apeninima.

Juventus:
Peterostruki uzastopni prvak i u novu sezonu ulazi kao apsolutni favorit. Najkvalitetniji igrački kadar ojačan je najvećim zvijezdama rivala. Najbolji asistent lige prošle sezone Miralem Pjanić i najbolji strijelac Gonazalo Higuain zamjenili su sunce Rima odnosno Napulja maglovitim Torinom. Svježu krv u napadu također će donijeti novi dragulj iz Maksimira, Marko Pjaca, a vjerojatno najbolju odbranu na svijetu dodatno je pojačao Marokanac Mehdi Benatia iz Bayerna, Dolazak Daniela Alvesa iz Barcelone donosi dodatno iskustvo za Ligu prvaka, a u Staroj dami ne kriju da im je ove sezone cilj 'klempavi' pehar. Klub su napustili Paul Pogba koji je u najvećem transferu u povijesti otišao, tj. vratio se u Manchester United, te Alvaro Morata i Juan Cuadrado koji su se vratili u Real Madrid i Chelsea. Iako roster momčadi izgleda sjajno, Juve će se do kraja prelaznog roka zasigurno pojačati u veznom redu, posebice imajući na umu da i Marchisio i Khedira imaju kroničnih problema s ozljedama.

Napoli:
Viceprvak je preko ljeta ostao bez najboljeg igrača i strijelca Higuaina. Prema mnogima najbolji trener u ligi, Maurizio Sari, će imati težak zadatak da nadoknadi gubitak prve zvijezde. U tu svrhu iz Ajaxa je doveden perspektivni 22-ogodišnji Poljak Arkadiusz Milik a svoju priliku već dugo čeka i Manolo Gabbiadini. Pojačana je i konkurencija u svim redovima, obranu i vezu su pojačali Sarijevi ljubimci iz Empolia, Tonelli i Zielinski a tu je i na Europskom prvenstu preporođeni polivalentni brzanac Emanuele Giacherini. Saga oko prelaska srpskog reprezentativca Maksimovića iz Torina se čini se privodi kraju pa izgleda da će Napolitanci ipak imati dovoljno širok kadar za borbu na dva fronta. Od Sarijeve momčadi i ove sezone možemo očekivati moderan nogomet, brz tempo i mnoštvo sjajnih napadačkih akcija.

Roma:
Najveće pojačanje za Romu je činjenica da je Luciano Spaletti imao priliku proći kompletne pripreme za momčadi. U posljednjem pretkolu Lige prvaka Roma je u prvom meču odigrala 1:1 na gostovanju u Portu i nije pogrešno reći da cijela sezone Vučice ovisi o tomu uzvratu. Gradski rival Lazio je lani nakon ispadanja od Leverkusena krenuo u slobodni pad koji se nije zaustavio do kraja sezone, a Roma se nada kako će oni doživjetu suprotnu sudbinu. U igračkom kadru najveći gubitak je odlazak Pjanića u Juventus. Obranu su napustili, Maicon, Digne i Zukanović, ali dolazak Vermalena (Barcelona), Brune Peresa (Torino), Fazia (Totenham) i Juana Jesusa (Inter) jamči da Roma neće biti slabija u toj liniji. Već će početak sezone pokazati ima li ova Roma snage da se upusti i pravu borbu za Scudetto.

Inter:
Turbulento ljeto za Inter još nije završeno. Nakon što je klub preuzeo kineski konglomerat Suning group promjenjen je trener. Manje od dva tjedna prije početka sezone Mancinija je zamjenio Frank de Boer. Igrački kadar je osnažen Candrevom iz Lazia i Everom Banegom i Sevilje koji bi trebali donijeti nasušno potrebnu kreativnost crnoplavima. Najveće pitanje je kako će se momčad koju je selektirao pretjerano defenzevni Mancini prilagoditi De Boerovoj filozofiji nogometa koja se zasniva na kontroli posjeda i visokom presingu. Sam trener je rekao kako će tek za 4 mjeseca biti vidljive njegove promjene, vjerojatno aludirajući na zimski prelazni rok. S obzirom da saga s prelaskom Maura Icardija u Napoli ipak završava bez transfera kapetana Intera milanski gigant očeukje plasman među prva 3 i povratak u Ligu prvaka, dok se frustrirani navijači nadaju kako će De Boerov nogomet biti gledljiviji od Mancinijevog ziharaškog. Nije nevažno napomenuti kako za razliku od Juventusa, Napolija i Rome Interisti igraju Ligu Europe koja im neće biti primarni fokus.

Fiorentina:
Ljubičice iz Toskane također gaje nade kako će se nakon ove sezone vratiti u Ligu prvaka. Na klupi je i dalje Paulo Sousa, a ni gračkih promjena nije bilo previše. Najviše se mjenjalo u obrani gdje su došli bivši igrač Genoe De Maio i Hrvoje Milić iz Hajduka, a klub su napustili Roncaglia i Pasqual. Vezu je pojačao Christian Sanchez iz Aston Ville, ostanak ponajboljeg veznjaka Borje Valera koji je već duže koketira s Romom bio bi veliki psihološki podstrek za ekipu. U napadu se ove sezone još više očekuje od lani izuzetnog Kalinića dok se nekada sjajni Giuseppe Rossi po povratku s posudbe iz Levantea nada hvatanju stare forme.

Sassuolo:
Bivši Romin igrač Eusebio di Francesco sa zelenocrnima iz okolice Modene radi nevjerojatan posao. Nakon što su lani po prvi put izborili učešće u Europi ove sezone najavljuju kako nemaju namjeru posustati. Osjetila je to i Crvena Zvezda u četvrtak kada je na Mapei stadionu glatko poražena sa 3:0 u pretkolu Europa lige. Sassuolo je jedna od rijetkih ekipa u kojoj dominiraju Talijani. Iako je su dva dragulja prešla na Pirineje, Vrsaljko u Atletico Madrid, a Nicola Sansone u Villareal ostanak najveće zvijezde Berrardija zalog je za optimizam. Konkurenciju u napadu pojačao je veteran Alesandro Matri dok su se iz uprave ljubazno zahvalili nakon što su im ponuđene usluge Maria Balotellija. Teško je očekivati da će Sassuolo moći bez turbulencija proći igranje na dva fronta, ali je isto tako sigurno kako nikome neće biti lagan protivnik.

Milan:
Poput gradskog rivala Intera i A.C. Milan je ovog ljeta prešao u kineske ruke. Trakavicu oko prodaje Berlusconi je okončao tek prije nekoliko dana tako da Milan još nije imao gotovo nikakav angažman na tržištu. Momčad su pojačali tek veznjak Sosa iz Besiktasa te Lapadula, bivši centarfor Pescare. U klubu više nisu Balotelli, Mexes, Alex, Menez, Abbiati i Boateng pa će novi trener Montella imati pune ruke posla da ova momčad zaigra lepršav i napadčki nogomet kakav Vincenzo preferira. Apatiji koja vlada u Milanu ne nazire se kraj.

Lazio:
Cijele prošle sezone nebeskoplavi se nisu uspjeli oporaviti od ispadanja u pretkolu Lige prvaka. Ni novo ljeto nije počelo ohrabrujuće nakon što je Marcelo 'el Loco' Bielsa potpisao ugovor, pa ga i ekspresno raskinuo, a klupu je preuzeo Simone Inzaghi. Pojačanja su stigla u vidu Ciro Imobillea i Jordana Lukakua ali su klub napustila i dva ponajbolja igrača, Candreva i Klose. Prošle sezone trener Pioli je imao previše problema s ozljedama. Ukoliko Biglia, De Vrij, Felipe Anderson, Balde Keita i Parolo ostanu na Olimpicu i budu zdravi Lazio bi trebao biti mnogo ozbiljnija ekipa nego lani.

Chievo:
Na Bentegodiju nije bilo velikih promjena ovog ljeta. Deveto mjesto prošle sezone je zadovoljilo sve zainteresirane strane, posebice jer je gradski rival Hellas preselio u Seriu B, pa je Rolando Marran imao mirno ljeto. Igrački kadar je ostao skoro nepromjenjen, jedino je stigao Palermov golman Sorrentino pa od Chieva možemo očekivati slične stvari kao i lani. Početak sezone vjerojatno neće biti tako sjajan kao prošle sezone, ali će Chievo, posebice na domaćem terenu biti tvrd orah.

Empoli:
Premda su mnogi prognozirali kako će se Empoli raspasti nakon odlaska Sarrija u Napoli to se nije dogodilo pa je deseto mjesto u Toskani ocjenjeno kao vrlo uspješno. Bonus od 4 boda osvojena u derbijima s Fiorentinom samo je šlag na tortu. Ova sezone će za novog trenera Martuscielloa biti ipak dosta teža. Klub su napustili Zielinski, Mario Rui, Tonelli i Paredes, ali dolazak veterana Pasquala i Gilardina te brazilca Matheusa iz Corinthiansa daje nadu kako će se Empoli i ove sezone držati daleko od borbe za opstanak.

Genoa:
Prošla sezona za Genou je bila toplo-hladno, grozan prvi dio sezone i sjajno proljeće. Najvažnija vijest na obali Ligurskog mora je odlazak Gian Piera Gasperinija i dolazak bivšeg hrvatskog reprezentativca Ivana Jurića na klupu. Legendarni zadnji vezni Genoe je dugo vremena bio pomoćnig Gasperiniju, a lani je na spektakularan način Crotone po prvi put uveo u Seriu A. U smislu načina igre ne bi trebalo biti većih promjena jer i Jurić preferira 3-4-3 sa ponekad nevjerojatnim „man markingom“ po cijelom terenu te će Genoa ponovo biti jedna od najzanimljivijih momčadi taktičkim sladokuscima. U igračkom kadru, kao što je i uobičajeno kod momčadi koje se u mnogome oslanjaju na posudbe igrača, bilo je turbulentno. Klub su između ostalih napustili Suso, Cerci, Gabriel Silva, Ansaldi, De Maio, Diego Capel i Tachtsidis. Nova lica su brzonogi Ocampos iz Marseillea, povratnik Miguel Veloso te Giovanni Simeone, sin Diega. Poznavajući Genou Enrico Preziosi će u posljednjim danima mercata dodatno pojačati ekipu.

Torino:
U dijelu Torina koji diše bordo bojom prošla je godina bila za zaborav. Iskusni trener Ventura je klupu bikova zamjenio užarenom klupom Azzurra, a u Torino je stigao Mihajlović. Velike su bile i promjene igračkog kadra. Klub je napustio kapiten Glik koji je za izdašan novac otišao u Monaco, Ciro Imobille se pridružio Lazii dok će Bruno Peres nositi dres Rome. Klub su još napustili i Gazzi i Farnerud. Ni Mihajlović nije sjedio skrštenih ruku tako da su u Torino stigli redom Ljajić iz Intera, De Silvestri iz Sampdorije, Iago Falque iz Rome i Rosentini iz Bologne, a tu zasigurno neće biti kraj. Kad im pridodamo iskusnog Maxi Lopeza i mladu nadu Bellotija koji je odlučio ostati u Torinu možemo reći da ova momčad ima potencijala unatoč prodaji najvažnijih igrača. Vrlo je nezahvalno progrnozirati kakav ćemo Torino gledati ove sezone, ali pripremne utakmice zalog su optimizma za predsjednika Caira i vojsku navijača.

Atalanta:
Jedna od momčadi koja je igrala najdosadniji nogomet proteklih godina odlučila se na klupu dovesti Gasperinija koji je s Genovom plijenio brzim tempom igre. Pored trenerske bilo je i dosta igračkih promjena pa su klub napustili Boriello, Diamanti, Cigarini te otkrovenje prošle sezone De Roon koji je otišao u novog Premierligaša Middlesbrough. Obranu je pojačao Zukanović iz Rome, a u napad su stigli Paloschi i bivša milanova nada Petagna. Ostakan Pinille i Papu Gomeza trebali bi biti zalog da Atalanta neće brinuti za opstanak ove sezone.

Bologna:
Jedini od novih prvoligaša koji je preživio prošlu sezonu, i to sve zahvaljujući dolasku Donadonija na čelo stručnog stožera tijekom sezone. Klub su od standardnijih igrača napustili Zuniga, Giacherini i Rosentini, ali se očekuje da će iskusni Švicarac Džemaili zajedno s nadarenim Čehom Krejčijem i Mađarom Nagyem nadoknaditi odlaske. Bolonjezi će do kraja prelaznog roka vjerojatno dodatno proširit kadar s ciljem osiguranja opstanka prije posljednjih nekoliko kola.

Sampdoria:
Plavobijeli dio Genoe će prošlu sezonu željeti što prije zaboraviti. Novi trenre Giampaolo je gotovo u potpunosti promjenio i igrački kadar. U Genoi više ne stanuju Rodriguez, Cassani, Diakité, Moisander, Correa, Fernando, Krsticic, Ponce, Soriano i De Silvestri, sve redom igrači koji su igrali dosta prošle sezone. Pojačanja za ovu sezonu su Budimir, koji je bio drugi strijelac Serie B prošle sezone, odlični Bruno Fernandes iz Udinesea te iskusni Cigarini iz Atalante. Primarni cilj Sampe ove sezone će biti izbjegavanje borbe za opstanak.

Palermo:
Zamparinijev klub je prošle sezone mjenjao i vraćao trenere nebrojeno puta. Ispadanje je izbjegnuto za dlaku. Najbolji igrač Franco Vazquez je prešao u Sevillu, a trener Ballardini ostao je i bez golmana Sorrentina i iskusnog Gilardina. S obzirom da je od pojačanja najzvučnije ime Gazzi iz Torina jasno je kako će isključivi cilj momčadi sa Sicilije biti opstanak u Serie A dok tekstovi o prodaji kluba američko-sicilijanskom bogatašu Frank Casciou sve češće izlaze u talijanskim medijima.

Udinese:
U prošloj sezoni u kojoj su zebre otvorile novi, vlastiti stadion momčad nikada nije ni bila pod imperativom rezultata. Ove sezone novog trenera Iachinia ipak čekaju veća očekivanja. Umirovljenje Antonia Di Natalea je naravno nenadoknadiv gubitak, ali pojačanja u vidu Valencijina De Paula i bivšeg igrača Manchester Citya Seka Fofane najavljuju da Friulani ove sezone ne misle 'visiti' do zadnjeg kola.

Cagliari:
Povratnici u Seriu A nisu gubili vrijeme ovoga ljeta tako da su klub pojačali Portugalac Bruno Alves iz Fenerbahcea, Juventusov dvojac Padoin i Isla, ponajbolji moldavski nogometaš Artur Ionita te Marco Boriello koji je prije par dana u debitirao u kupu postigavši 4 gola SPAL-u. Naravno, jedini cilj momčadi sa Sardinije će biti opstanak u Serie A.

Crotone:
Gradić iz Kalabrije po prvi puta ima prvoligaša. Trener Jurić nakon sjajne sezone nije mogao odoliti pozivu matične Genoe te ga je na klupi naslijedio Nicola. Najbolji strijelac Budimir je također napustio klub te se pridružio Sampdoriji. Od novih igrača jedino Tonev iz Frosinonea i Mesbah iz Sampdorie imaju značajnog Serie A iskustva tako da će Crotone imati mnogo posla za uraditi kako ne bi plesao samo jedno ljeto među elitom.

Pescara:
U sezoni 2012/13 kada je Pescara posljednji put igrala Serie A završila je sa samo 4 pobjede i primljena 84 gola. Na obali Jadrana se nadaju kako će ovaj put biti uspješniji. Dva najveća dragulja Lappadula i Mandragora su otišli u Milan i Juventus, a dovedena je plejada neiskusnih igrača te je stoga pred Massimom Oddom veliki zadatak da izbori opstanak u ligi.

Kopirati
Drag cursor here to close