Junaci

Predstavljen olimpijski tim BiH: Za zlatnu medalju nagrada 50.000 KM

Sport / Ostali sportovi | 26. 07. 2016. u 11:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi oni, kako su danas kazali na službenom predstavljanju u Sarajevu, u dobroj su formi, završavaju trenažni proces, nemaju ozlijeda i nadaju se dobrim rezultatima.

Boje BiH branit će atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucija Kimani, tenisači Damir Džumhur i Mirza Bašić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, džudistkinja Larisa Cerić i streljačica Tatjana Đekanović.

Osim rezultatskog prestiža za sve njih OK BiH je odlučio pripremiti i dodatni motiv u vidu novčanih nagrada u slučaju osvajanja medalja. Tako će eventualni osvajač zlatne medalje dobiti 50.000 KM, srebrne 30.000, a brončane 20.000. U sva tri slučaja treneri sportaša koji osvoje medalje dobit će upola manji iznos.

Uz sportaše u Rio će putovati i njihovi treneri, a olimpijsko izaslanstvo sastoji se od 24 osobe. Prvi put uz predstavnike BiH putovat će liječnici i maseri.

Najmlađi od njih Mihajlo Čeprkalo Feni je kazao da mu je veliko zadovoljstvo da je član bh. tima. Istaknuo je kako će na olimpijskim igrama pokazati što najbolje zna.

''Pripreme su u tijeku od siječnja. Bili smo u Španjolskoj, u Turskoj i sada je period kada treba da dam najbolje od sebe'' naveo je Čeprkalo.

Najavio je da će oboriti rekord BiH koji je u njegovom vlasništvu i da će to biti trka za pamćenje.

Još četiri dana će trenirati u Banjoj Luci, nakon čega će otputovati u Beograd.

Putem videolinka, sudionike je pozdravio Amel Tuka koji je kazao da njegova najbolja forma tek dolazi i da jedva čeka nastup na olimpijskim igrama.

''Ovo je najbolja generacija koja putuje na olimpijadu i siguran sam da ćemo napraviti veliki rezultat'' poručio je Tuka.

Atletičarka Kimani je također kazala da je u dobroj formi te da se nada da će istrčati najbolje vrijeme.

Bacači kugle su istog mišljenja, očekuju dobre rezultate i žele opravdati povjerenje koje im je ukazano.

Hamza Alić je poručio da su zdravi i spremni za ostvarivanje dobrih rezultata.

''Tradicionalno je ova disciplina najjača u bh. atletici. Ponosan sam da nas trojica predstavljamo državu. Dat ću sve od sebe da pokušam da uđem u finale'' naglasio je Alić.

Džudistkinja Larisa Cerić je istakla dobru formu i kazala da će dati sve od sebe da ostvari svoj i trenerov plan.

Damir Džumhur, najbolji bh. tenisač, smatra da se on i Bašić mogu nadati dobrim rezultatima.

'' U tenisu sve ovisi od žrijeba, ali ću dati sve od sebe. Najvažnije je da se dobro pripremimo'' naglasio je Džumhur.

Tatjana Đekanović će predstaviti bh. streljaštvo, a i ona se nada da će na ovoj olimpijadi neko od bh. sportaša donijeti medalju.

Uz Čeprkala u plivanju će nastupiti i Amina Kajtaz koja također želi popraviti svoj rekord.

Tim u Rio putuje 31. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close