FARE

Powar: Čija je odluka bila da se snajperisti fotografiraju u sjenkama zeničkog stadiona?

Sport / Flash | 27. 06. 2015. u 09:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometni savezi Hrvatske i Bosne i Hercegovine za dvadesetak dana će saznati kazne Europske nogometne asocijacije za incidente koji su se dogodili na posljednjim susretima kvalifikacija za Europsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

Kako navodi Piara Powar, čelni čovjek mreže FARE (Football Against Racism in Europe - Nogomet protiv rasizma u Europi), objema državama prijete žestoke kazne i ističe kako je velika odgovornost i na vlastima i politici.

"Učestalost incidenata širom regije u proteklim godinama pokazuje da su ksenofobija, rasizam i homofobija postali uobičajeni u nogometu te da postoji malo znakova da nadležni obraćaju značajnu i efikasnu pažnju na ove probleme", kazao je Powar za Al Jazeeru.

"Čija je odluka bila da dozvoli vojsci da preuzme kontrolu sigurnosti prije utakmice Bosna i Hercegovina - Izrael, da dozvoli da se snajperisti fotografiraju u sjenkama zeničkog stadiona? Emocije na taj način izazvane nikada ne mogu biti opravdanje za antisemitizam koji je viđen tijekom utakmice, ili prije nje nekoliko mjeseci u Beču, ali sigurno nisu pomogle situaciji", istakao je.

"Što treba uraditi? Treba povećati stupanj budnosti, kako bi se pristupilo ovim problemima s pravim stupnjem ozbiljnosti, lideri trebaju zanemariti svoje ambicije i stvoriti plan rada od najnižeg do najviše razine kako bi se izborili sa svim problemima. Samo pričanje i lijepe želje neće rastjerati probleme balkanskih država", navodi Powar.

Disciplinska komisija UEFA-e 16. srpnja izreći će kazne Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prema nekim prognozama, pošto Hrvatskoj ovo nije prvi incident, prijeti joj oduzimanje bodova, a Bosni i Hercegovini sankcija koja je ranije izrečena "Vatrenima" - igranje pred praznim stadionom jedne ili više domaćih utakmica te novčana globa.

Kopirati
Drag cursor here to close