TV prava

'Pomrčina' Olimpijskih igara

Sport / Ostali sportovi | 10. 08. 2016. u 11:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povremeno zatamnjivanje televizijskog sadržaja, koje posljednjih dana tijekom praćenja prijenosa Olimpijskih igara izaziva bijes pretplatnika TV operatera, rezultat je Zakona o autorskim i srodnim pravima operatera u BiH, a ne urote ili diskriminacije određenih naroda, kako se to često može čuti u posljednje vrijeme.

S toga su, sukladno Zakonu, operateri u BiH obvezni povremeno zatamniti televizijski sadržaj i dužni poštovati zahtjev kuće koja posjeduje autorska prava za emitiranje određenog sadržaja na području BiH, druge države ili regije, što su za Bljesak.info potvrdili i u HT Eronetu ali i istaknuli kako će uskoro doći do određenih izmjena.

‘’Mi smo dužni svaki put, na njihov zahtjev, izvršiti zatamnjenje TV kanala koji emitiraju isti programski sadržaj. No, sada je došlo do određenih izmjena vezano za zatamnjenje HRT kanala za vrijeme OI Rio 2016. te će se do daljnjeg na HRT-u zatamnjivati samo sadržaji s Olimpijskih igara koji se ujedno emitiraju i na Javnom RTV servisu (BHRT)'', rekli su za Bljesak.info iz Press centra HT Eroneta.

Da je zamračivanje kanala uobičajena praksa zaštite ekskluzivnih prava koja su otkupile pojedine medijske kuće, potvrdili su i na BHRT-u koji je zajedno s RTRS-om, ugovorom s Olimpijskim odborom iz Lausanne, otkupio ekskluzivna medijska prava za emitiranje programa Ljetnih olimpijskih igara na području naše zemlje.

''To znači da na području naše države programe s Olimpijskih igara mogu prenositi samo BHRT i RTRS putem svojih raspoloživih medija, tv, radio, multimedija. Niti jedna druga medijska kuća na području BiH ne može prenositi programe s ove manifestacije jer time izravno krši ugovor koji ona ima s Olimpijskim odborom'', potvrdili su za Bljesak.info iz BHRT-a.

Ukoliko bi HRT na području BiH emitirao programe s Olimpijskih igara, time bi, prekršio i svoj Ugovor s Olimpijskim odborom o pravima emitiranja samo na području Hrvatske, čime bi se doveo u opasnost da bude sankcioniran, obično visokom sumom odštete.

‘’Hrvatska radiotelevizija prava za prijenos Olimpijskih igara ima samo za područje Republike Hrvatske. Kabelski operateri u drugim državama, koji u svojim paketima imaju i HRT-ove programe, dužni su zatamniti sliku pri prijenosima navedenih sadržaja'', poručili su iz HRT-a za Bljesak.info.

Navode pojedinih medija kako se 'zamračivanjem' TV kanala diskriminira te uskraćuje prava hrvatskom narodu u BiH, na način da im se ‘zabranjuje’ pratiti njihove predstavnike na Olimpijadi oštro su demantirali u BHRT-u tvrdeći kako se program koji prenose birao na osnovu tri kriterija.

‘’Naša zemlja je dobila ponudu za paket koji sadrži dvanaest kanala, mi smo te kanale izabrali i to pratimo, te je potpuno netočno da su zanemarene neke od utakmica iz zemalja iz regije. Program se birao na osnovu tri kriterija. Jedan od toga jestu natjecanja u kojima sudjeluju bh. sportaši, drugi kriterij jesu sportovi u kojima sudjeluju natjecatelji zemalja regije, dok je treći kriterij izbor bazičnih sportova, obzirom da se radi o Olimpijskim Igrama’’, poručili su iz ove kuće za Bljesak.info te dodali kako bi voljeli da se mediji malo više uključe i aktivnije sudjeluju u raspravama oko rada BHRT-a i kad je u pitanju plaćanje, odnosno neplaćanje, RTV pristojbe, o kojoj oni i ovise.

Kopirati
Drag cursor here to close