Lavina optužbi

Oštra kazna zbog rasizma: Clippersima otkazali sponzori, Sterling izgnan iz lige!

Sport / Košarka | 29. 04. 2014. u 21:54 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodstvo NBA lige oštro je kaznilo vlasnika Los Angeles Clippersa Donalda Sterlinga doživotnim izbacivanjem iz košarke zbog rasističkih komentara koji su razljutili igrače, navijače i samog predsjednika SAD-a Baracka Obamu. Usto, Sterling je kažnjen sa 2.5 milijuna dolara.

Skandal sa Sterlingom započeo je proteklog vikenda, kada je na internetskoj stranici TMZ.com objavljena audio snimka u kojoj vlasnik Clippersa zamjera prijateljici druženje s crncima.

"Glas muškarca koji se čuje na snimci pripada gospodinu Sterlingu. Gledišta koja je iznio su duboko uvredljiva i bolna", rekao je Silver.

Na spomenutoj snimci Sterling govori svojoj prijateljici:
"Da, jako mi smeta što želiš objavljivati kako se povezuješ s crncima. Treba li ti to? Ne želim da ih dovodiš na moje utakmice".

Sterling, koji je najdugovječniji vlasnik nekog NBA kluba, kupio je Clipperse još 1981. godine, neće smjeti obnašati nikakvu ulogu u radu kluba niti će smjeti raditi u vođenju lige, objavio je NBA povjerenik Adam Silver.

No, neki kritičari nisu zadovoljni samo kaznom, već traže od Sterlinga prodaju Clippersa, ali vlasnici ostalih 29 klubova nisu skloni potezu koji bi narušio njihova vlasnička prava.

Sam Silver je kazao kako neće tražiti od ostalih vlasnika glasovanje kojim bi primorao Sterlinga da proda klub, a za takvu bi odluku trebalo biti najmanje tri četvrtine sadašnjih vlasnika.

Odluka vodstva lige stigla je dan nakon što je veliki broj sponzora kluba, uključujući CarMax Inc, Virgin America, State Farm, Kia Motors America, AQUAHydrate, Red Bull i Yokohama Tire odlučilo prekinuti suradnju s Clippersima.

Tržišna vrijednost LA Clippersa procjenjuje se na 800 milijuna američkih dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close