biti ili ne biti

Optimizam u BiH taboru: "Izrael kao finale!

Sport / Nogomet | 09. 06. 2015. u 12:08 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U taboru reprezentacije Bosne i Hercegovine ne nedostaje optimizma uoči važne utakmice s reprezentacijom Izraela. Najavljuje se igra na pobjedu, koja jedina donosi izglede za odlazak u Francusku.

U susretu s predstavnicima medija trener Igor Janković i nogometaši Anel Hadžić, Edin Cocalić i Haris Medunjanin naglasili su da su svjesni važnosti utakmice i suglasni su da jedino pobjeda garantira prolaz u dalji tijek kvalifikacija, ali otvara i tihu želju da se osvoje neka od prve dvije pozicije u grupi.

"Nama je svaka naredna utakmica finalna, ovaj period u Zenici smo maksimalno iskoristili za uigravanje, a imamo još dovoljno vremena do same utakmice i sigurno je da ćemo izaći spremni i odlučni da utakmicu dobijemo. Sigurno je da ćemo u utakmicu ući maksimalno agresivno, a što se tiče same taktike i imena igrača još je rano govoriti, jer još analiziramo protivnika i sigurno da odluku nismo donijeli. Imamo nedoumica kod dva-tri mjesta u ekipi, ali ćemo do meča sve posložiti za pobjedu", rekao je Janković.

Od pristiglih igrača, dodao je, Vranješ nije jučer trenirao, jer je dan ranije dobio udarac u potkoljenicu. Međutim, za današnji trening će biti spreman.

"Svi ostali igrači su zdravi i to može da nas raduje. Stojan Vranješ i Semir Štilić su sinoć stigli na okupljanje, imat će danas trening, a mi ćemo odlučiti da li će ostati s nama i u narednom periodu ili će se vratiti kući", navodi Janković.

I igrači su jedinstveni u stavu da je ovo prijelomna utakmica ove kvalifikacijske grupe, ali su veliki optimisti jer pripreme za sada teku u dobroj atmosferi.

"Ovo najbitnija utakmica i ovo je biti ili ne biti. Pripremamo se dobro, što je najvažnije svi smo zdravi i spremamo se da osvojimo tri boda protiv Izraela. Želimo se Izraelcima osvetiti za onaj poraz u Haifi, ali moramo shvatiti ozbiljnost utakmice i dati svoj maksimum. Što se mene tiče, spreman sam igrati na bilo kojoj poziciji i dati sve od sebe, ako me izbornik ponovo stavi na lijevog beka, igrat ću lijevog beka, samo neka me ne stavlja na gol umjesto Begovića..., ma, ako stavi, igrat ću i to", kazao je Anel Hadžić.

 

Jedan od 'savjetnika' stručnog stožera je iskusni Edin Cocalić, koji od bh. reprezentativaca najbolje poznaje reprezentaciju Izraela, jer je dugo igrao u ovoj zemlji.

"Prva utakmica nije realan prikaz kvaliteta. Sada smo u punom sastavu, mislim da smo sada puno spremniji, u puno drugačijoj situaciji i vjerujem da će biti totalno drugačija situacija nego u prvoj utakmici. Očekujem da pobijedimo, a svaka sljedeća utakmica nam je finalna i ništa osim pobjede ne bi bilo dobro za nas. Imaju nekoliko dobrih igrača, Zahavi je jedan od najopasnijih, ali tu je Damari i Benhaim. Sva trojica su brzi igrači i teško ih je čuvati. U svakom slučaju puno toga ovisi o nama kakvi ćemo mi biti. Mi ćemo se pokušati revanširati i pritisnut ćemo ih na početku utakmice, jer vjerujemo da nam je taj rani gol potreban", kazao je Cocalić.

Haris Medunjanin, također igrač sa stažem u klubovima Izraela, je kazao da se rezultat iz prve utakmice ne smije ponoviti u Zenici.

"Sada smo dosta spremniji, imamo dosta igrača koji onda nisu igrali i vjerujem da ćemo biti spremni da se revanširamo. Zahavi daje dosta golova ove sezone, protiv nas je isto dao jedan gol, tako da je on jedan od najboljih igrača koje oni imaju. Naša šansa je da igramo najbolje što znamo i mislim da to ne bi trebao biti problem. Mi moramo pobijediti, samo ne trebamo srljati", istakao je Medunjanin.

Interes javnosti za utakmicu Bosna i Hercegovina - Izrael u Zenici je ogroman, a ulaznica odavno nema. Zbog sigurnosnih razloga u Zenici neće biti 'pete strane Bilina polja', niti bilo kojeg javnog organiziranja gledanja utakmice.

Kopirati
Drag cursor here to close