Gospodarsko poslovanje

Nova istraga protiv Mamića - sumnja se da su Dinamo oštetili za 70 milijuna kuna

Sport / Nogomet | 08. 02. 2016. u 10:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USKOK je otvorio novu istragu protiv izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića te Damira Vrbanovića. Sumnjiče se da su zajedno sa još četvoricom okrivljenika oštetili Dinamo za gotovo 70 milijuna kuna.

S obzirom da je okrivljenicima već određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, novi prijedlog za određivanje istražnog zatvora neće biti podnešen. Priopćenje o otvaranju nove istrage objavljeno je na stranicama DORH-a, a HRT.hr objavio je priopćenje u cijelosti:

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970., 1968., 1971. i 1976.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2007. do prosinca 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, vlasnika pet društava iz Švicarske, Velike Britanije, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea i Hong Konga i voditelja poslovanja četiri društva iz Arapskih Emirata, Velike Britanije i Belizea, IV. okrivljenika, voditelja poslovanja trinaest društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, V. okrivljenika, voditelja poslovanja devet društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, VI. okrivljenika, sportskog direktora GNK Dinamo, i VII. okrivljenika, vlasnika društva iz Arapskih Emirata, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV., V. i VII okrivljenicima, kao vlasnicima i voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.

U cilju realizacije opisanog plana I. okrivljenik je s III., IV., V. i VII. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, kao i ugovora kojima je GNK Dinamo neosnovano obvezan na isplate određenih iznosa navedenim društvima.

Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Sukladno dogovoru sa I. okrivljenikom, III., IV., V. i VII. okrivljenici su u ime navedenih društava dogovarali ispostavljanje računa za takve nepostojeće usluge, nakon čega je I. okrivljenik nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava.

Nadalje, I. okrivljenik je sa II., III. i VI. okrivljenicima dogovarao i zaključivanje ugovora kojima se samo određenim igračima neosnovano na štetu GNK Dinamo utvrđuje pravo na isplatu 50% budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti GNK Dinamo.

Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali II. okrivljenik i VI. okrivljenik, dok su nakon toga I. okrivljenik i III. okrivljenik dogovarali zaključenje ugovora između igrača i društava iz Velike Britanije, Arapskih Emirata, Švicarske i Hong Konga, kojim se navedenim društvima neosnovano prepušta 50% iznosa budućeg transfera na koji bi GNK Dinamo imao pravo prilikom transfera određenih igrača u drugi Klub.

Na opisani je način s računa GNK Dinamo na račune stranih društava, na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 9.079.076,76 EUR i 238.048,16 GBP, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi najmanje 69.258.355,47 kuna.

S obzirom da je u odnosu na I., II., III., IV., V. i VI. okrivljenike rješenjima suca istrage Županijskog suda u Zagrebu već određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, Ured neće podnositi prijedlog za određivanje istražnog zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close